Tuingrond, de basis voor al jouw tuinplannen

De winter is een mooi moment om tuinplannen te maken voor het komende jaar. De tuin is nu in rust en dit geeft ruimte en tijd om eens na te denken over het afgelopen tuinseizoen, welke delen van de tuin wil je nog aanpakken, wat beviel je wel erg goed dit jaar en wat niet. Jouw nieuwe ervaringen kunnen zo weer inspiratie geven voor het verbeteren van jouw tuin, hier horen uiteraard ook planten bij. Want juist hiermee creëer je sfeer, intimiteit en uitbundigheid.

 

Het zijn deze levende elementen welke constant in beweging zijn en zo nu en dan sturing nodig hebben. Dit kan zijn in de vorm van snoei, splitsen of verplanten en in enkele gevallen moet je planten vervangen door nieuwe planten welke meer succes hebben. Het slagen van de beplanting hangt samen met vele factoren, zoals de hoeveelheid licht, vocht en één van de factoren welke vaak wordt vergeten is de bodem. Hiermee bedoel ik de grondsoort. Dit is waar de plant zijn voeding uit haalt in de vorm van vocht en mineralen, iedere plant heeft zo zijn eigen voorkeuren en hierdoor zal niet iedere plant geschikt zijn voor jouw tuin. Dit verklaart misschien wel waarom die Rhododendron het in jou tuin maar niet wil doen, ook al doe je zo je best.

In Nederland onderscheiden we onze grondsoorten in vier hoofdgroepen; klei, zand, veen en löss. Löss komt alleen voor in delen van Zuid-Limburg. Woon jij niet in Zuid-Limburg dan zijn zand, klei en veen de grondsoorten waar jij mee te maken krijgt. Klei- en zandgrond zijn de meest voorkomende grondsoorten.

Plantkeuze op basis van tuingrond
Om jou te helpen de juiste planten te kiezen voor het type grond waarop jij tuiniert, heb ik een aantal artikelen geschreven met topplanten voor specifieke soorten grond, zoals dit artikel over robuuste planten voor de kleigrond. Maar de eerste stap is het vaststellen van het type grond waarop jij tuiniert, op deze website vindt je hier een eenvoudig en doordacht stappenplan voor. Aan de hand van de grondsoort kun je vervolgens via onze artikelen te weten komen welke planten hier supergoed op presteren en dus de ideale kandidaten zijn om jouw tuin meer kleur te geven.

Wil jij graag prairiebeplanting in jouw tuin, dan is een mineralenrijke zandgrond een ideale basis. De bodem moet redelijk doorlatend zijn en voor de meeste soorten niet al te rijk. Het enige waar prairieplanten van nature namelijk slecht tegen kunnen is nattigheid en met name in de winter. Voor een prairietuin geldt dus dat je deze juist niet moet bemesten. Dit in tegenstelling tot de traditionele plantvakken met vaste planten en heesters welke juist beter groeien op rijke voedzame grond en hiervoor mest of compost nodig hebben. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een gebalanceerde mix van siergrassen en robuuste vaste planten, heesters en bomen, welke rijk en uitbundig bloeien en aangepast zijn aan de betreffende grondsoort.

Door de juiste planten te kiezen op basis van sfeer, bloeitijd, kleur, nectarrijkheid, textuur en grondsoort zul je zien dat jouw tuin helemaal tot zijn recht zal komen en jou vanaf het vroege voorjaar tot diep in de winter verrast en vrolijk maakt. Meer tuinplezier, daar draait het allemaal om.

 

Vond je dit artikel interessant, lees dan ook vrijdag 5 februari het vervolg. Met tips over het verbeteren en gezond houden van je tuingrond, hoe je dit kunt bereiken en waarom dit zo belangrijk is.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *