Verbeteren en gezond houden van je tuingrond

In de meeste gevallen is de tuingrond sterk verarmd, dit komt vooral doordat er alleen maar groenafval en grond wordt afgevoerd tijdens het tuinonderhoud en er hiervoor niets in de plaats komt. Zo ontstaat er een sterk verstoorde balans, waarbij alleen voeding verwijdert wordt en deze nauwelijks wordt aangevuld met bijvoorbeeld compost of dierlijke mest.

Je kunt de grondsoort van je tuin niet veranderen, maar gelukkig wel verbeteren. Zo is zandgrond van nature arme grond waarin niet alle planten voldoende voeding kunnen vinden om te overleven. Om deze beter vocht te laten vasthouden en vruchtbaarder te maken zul je de grond moeten verrijken. Het verbeteren van je tuingrond kun je doen met snelle kunstmest, maar het is veel beter om hiervoor compost of dierlijke mest te gebruiken. Deze wordt langzaam door het bodemleven vermengd met je tuingrond en geeft zo jouw tuin het hele jaar door een voedingsboost. Bio-Kultura, mijn persoonlijke favoriet, biedt prachtige biologische tuinaarde en biologische organische mest om jouw tuin die nodige voeding te geven. Het kost weliswaar iets meer geld dan tuingrond van het tuincentrum, maar daar krijg je heel wat meerwaarde voor terug; een prachtige vruchtbare bodem vol bodemleven. De bodem van jouw tuin vormt de basis, de voedingsbodem voor plant- en dierenleven, kies dan ook voor een hoogwaardige grondverbeteraar.

Gezonde tuingrond

Als je de bodem van je tuin eenmaal hebt verbeterd wil je deze natuurlijk ook gezond en voedzaam houden. Dit doe je onder andere door ervoor te zorgen dat de bodem bedekt is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld bodembedekkers aan te planten, maar ook door afgevallen blad of houtsnippers tussen de planten te verspreiden. Hiermee zorg je voor een gunstig klimaat voor het bodemleven, vocht verdampt minder snel en door vertering van de bladresten ontstaat er weer compost. Laat het afgevallen blad dus vooral in de borders liggen, dit beschermt de grond en zorgt voor natuurlijke compost. Bijkomend voordeel van het bedekken van de bodem is dat onkruid minder kans heeft om zich uit te zaaien en tot groei te komen. Wij versnipperen bijvoorbeeld het snoeiafval ter plekke en verdelen dit vervolgens over de tuin, snoeiafval wordt zo weer voeding voor de tuin.

Het gaat er dus bij het verbeteren en gezond houden van je tuingrond vooral om dat je het bodemleven stimuleert en het vochtregulerende gehalte van de grond verbeterd. Een gezonde tuingrond is een prachtige basis voor de verdere ontwikkeling van jouw tuin. Zorg voor voldoende voeding en bescherming en het bodemleven doet de rest.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *