Beplantingsplan border Gorssel

De beplanting in deze tuin in Gorssel voldeed niet meer aan de wensen van de opdrachtgever. De beplanting was wat saai en mocht meer kleur krijgen, langer in bloei staan en de donkere Noordwest hoek doen oplichten. Hierbij was het de wens om de beplanting waar mogelijk opnieuw te gebruiken. De kleur geel was niet wenselijk in de beplanting. Zowel voor de voortuin als de achtertuin moest de beplanting aangevuld worden en waar nodig verplaatst of verwijderd. Om een helder beeld te krijgen van de ingrepen en de hoeveelheid beplanting is er bij deze tuin voor gekozen om een beplantingsplan te maken, verdere ingrepen waren niet nodig.

Er zijn twee beplantingsplannen gemaakt, één voor de border in de voortuin en een beplantingsplan voor de border in de achtertuin. Op basis van deze tekeningen is het vervolgtraject bepaald en is besloten om de voortuin aan te vullen met bestaande beplanting en het getekende beplantingsplan voor de border niet uit te voeren. Het beplantingsplan van de border in de achtertuin is met een aantal kleine wijzigingen uitgevoerd op 6 en 7 oktober 2016. Naast siergrassen, heesters en vaste planten zijn er in dit beplantingsplan ook bloembollen opgenomen. Hiermee krijgt de tuin vroeg in het voorjaar al volop kleur en tegelijk helpt dit nectarbuffet de bijen.

De achtertuin een kleurrijke oase

De saaie groene tuin wordt een kleurrijk geheel met op de achtergrond oplichtende toetsen wit. De donkere Noordwesthoek wordt aangeplant met witbloeiende pluimhortensia’s welke tot in het najaar doorbloeien. Ook vindt de achtertuin meer aansluiting op de voortuin door de herhaling van het Herfstanemonen en de Asters.  Vanaf de overdekte zithoek is nu een nieuwe tuinbeleving ontstaan door de aanplant van varens en Herfstanemonen.  De blauwe en witte Sneeuwroem, Sterhyacint en witte narcissen geven vanaf het vroege voorjaar extra kleur aan de border. Vervolgens nemen de sterke en langbloeiende vaste planten het stokje over en kleuren de border wit en paars.

Beplantingsbladen-border

Beplantingsplan-border-voortuin

Beplantingsplan-border-achtertuin-1e-versie

Beplantingsplan-border-achtertuin-definitief

Renovatie

Renovatie

Aanplant

Aanplant

Bloembollen

Bloembollen

Aanplant

Aanplant