Help de bij met jouw tuin

Jouw tuin kan een deel van de oplossing zijn

Bijen zijn essentieel voor het leven op aarde, zij zijn de vliegende bestuivers van onze boomgaarden, akkers en weilanden, zij zorgen ervoor dat de aarde vrucht draagt. Helaas gaat het met onze wilde bijen bergafwaarts, onder andere door ziekte en afname van natuurlijke leefgebieden. Dat dit ernstig is, is helder, maar wat kan jij hieraan doen zou je denken. Jouw tuin kan een deel van de oplossing zijn, richt deze in als bijenparadijs en help de bij aan nectar en nestgelegenheid.

help de bij met jou tuin

Bijen en hommels bezoeken onze tuinen regelmatig en zorgen zo voor bestuiving en leven in de tuin. Er zijn drie grote groepen bijen te onderscheiden; de solitaire bijen, hommels en de honingbijen. Lees snel verder en ontdek hoe jij deze bijen kunt helpen met de inrichting van jouw tuin.

Solitaire bijen

Het merendeel van de ruim 250 Nederlandse bijensoorten leeft solitair. Deze solitaire bijen zoeken elkaar alleen op om te paren, waarna het vrouwtje op zoek gaat naar een geschikte plek voor haar nest. Solitaire bijen zijn slechts enkele maanden actief op een jaar en leven kort, hun hele leven is ingesteld op het zorgen voor nageslacht. De natuurlijke biotoop van bijen is niet alleen warm en zonnig maar vooral ook bloemrijk, zoals een gebied met hooiland, hagen en boomgaarden. Onze tuinen kunnen dus prima worden aangemerkt als biotoop wanneer wij zorgen voor voldoende drachtplanten en nestelmogelijkheden. Drachtplanten zijn die planten welke stuifmeel en nectar leveren aan de bij, kortom hun voedsel. Iedere groep bijen heeft zo zijn eigen specifieke drachtplanten en nestelplaatsen. Voor de lijst met topplanten voor bijen en hommels per seizoen, klik hier.

Solitaire bijen verzamelen vooral stuifmeel, de nectar wordt bijna alleen gebruikt voor de eigen energievoorziening. Hierdoor zijn solitaire bijen veel betere bestuivers dan honingbijen, zij wenden stuifmeel aan als belangrijkste voedselbron voor hun nakomelingen en moeten dit in korte tijd efficiënt verzamelen. Zij bestuiven zo veel bloemen door hun intensieve stuifmeeltransport. Om meer te weten te komen over solitaire bijen heb ik drie grote groepen nader toegelicht, zodat jij jou tuin kunt inrichten naar de wensen van deze bijen:

Drie grote groepen solitaire bijen en hun wensen

 1. Korttongige bijen hebben een korte tong, daarom kunnen zij alleen voedsel halen bij bloemen waarvan nectar en stuifmeel goed toegankelijk zijn. Dit zijn onder andere de zijdebijen, onbehaarde maskerbijen en de klimopbij. Populaire planten voor korttongige bijen zijn onder andere: braam, hemelsleutel en margriet.
 2. Graafbijen hebben een langere tong, hierdoor kunnen zij dieper in de bloem nectar en stuifmeel opnemen. Graafbijen zijn belangrijke bestuivers van onder meer fruitbomen, paardebloem, klaver en katwilg. Tot de graafbijen horen onder meer de zandbijen en groefbijen. De meeste graafbijen graven hun nest in zachte zandgrond.
 3. Metsel- en behangersbijen hebben een lange tong en kunnen hiermee nectar uit buisbloemen halen. Favoriete drachtplanten van deze bijen zijn komkommerkruid en ooievaarsbek. Metselbijen bouwen hun nest vaak in kevergaten in hout of zij graven hun nest uit in zachte specie. Behangersbijen nestelen ook in oude kevergaten en in afgestorven plantenstengels, deze gangen bekleden zij met stukjes blad om zo cellen te kunnen maken.

Zelf nestelplekken maken voor solitaire bijen

De meeste soorten solitaire bijen maken hun nest door een gangetje in de grond te graven, dit doet zo’n 70% van de solitaire bijen. Maar één derde van de solitaire bijen maakt gebruik van bestaande holtes, zoals stengels of holtes in hout. Voor het overgrote deel van de solitaire bijen bieden bijenhotels dus geen totaaloplossing als nestgelegenheid. Daarom is het goed om verschillende soorten nestelplekken te maken, zodat meerdere soorten solitaire bijen hier baat bij hebben.

 1. Neem een stuk onbehandeld hout, bijvoorbeeld een houten schijf, balkje of stam en boor hier allerlei gaten in van diverse diameters, tot ongeveer 8mm. Boor de gaatjes niet allemaal even diep en creëer zo een divers nest. Aandachtspunt bij het boren, doe dit een beetje schuin zodat de gangen niet vol water kunnen lopen. Hang vervolgens jou bijenhotel op een zonnige plek in de tuin.
 2. Verzamel allerlei holle stengels van bijvoorbeeld bamboe, berenklauw of pampasgras en steek deze in een bloempot. Let ook hier op dat de stengels naar beneden wijzen in verband met wateroverlast.
 3. Metsel op een zonnige plek met droge specie een muurtje van baksteen of keien, dit vormt een perfecte nestelplek voor metselbijen.
 4. Maak een lage wal van losse zandgrond tegen een muurtje in de zon, dit vormt een ideale nestelplek voor onder andere graafbijen.
 5. Uiteraard kun je deze vier opties ook samenvoegen en één groot bijenhotel maken, bijvoorbeeld als bank of tuinmuurtje. Zo krijgen de bijen een vaste zonnige plek in de tuin en is deze ook nog eens functioneel als afscheiding of zitelement.

Je kunt zien of een bij gebruik heeft gemaakt van jou hotel wanneer er bijvoorbeeld een gaatje is dichtgemetseld. Door zowel in nestgelegenheid als in drachtplanten te voorzien geef je de solitaire bijen een grotere kans om te overleven, jouw tuin als hulp voor de bij.

Hommels

In Nederland komen bijna 30 hommelsoorten voor, een klein deel hiervan bezoekt regelmatig onze tuinen. Bloemrijke hooilanden vormen de basisbiotoop voor hommels, maar ook bloemenborders worden regelmatig bezocht. Hommels zijn sociale insecten die leven in kolonies, welke volken worden genoemd. Hommels leven in kleine volken van tientallen tot een paar honderd, afhankelijk van de soort. Het nest van de hommel is goed verstopt, zij nestelen van nature in muizenhollen, pollen gras, houthopen of aan de voet van een struik. Je kunt uiteraard zelf een nestgelegenheid maken voor hommels, maar of dit nest bezocht wordt blijft afwachten, hommels zijn zeer kieskeurig. Meer effect heeft het om ervoor te zorgen dat er voldoende drachtplanten in jou tuin aanwezig zijn.

Favoriete drachtplanten van de hommel zijn twee-jarig of meerjarige planten. Deze krijgen doorgaans grotere bloemen dan eenjarige en bevatten ook meer stuifmeel en nectar. Hommels eten naast stuifmeel en nectar ook een klein beetje honing welke zij zelf aanmaken. Omdat hommels geen grote honingvoorraad aanleggen zoals de honingbij moeten zij van het vroege voorjaar tot laat in de zomer stuifmeel en nectar verzamelen. Dit betekent dat de drachtplanten van de hommel verspreid in bloei moeten staan, van vroeg voorjaar tot laat in de zomer. Van krokus tot Ooievaarsbek.

Honingbijen

Honingbijen leven in grote volken, tot wel 60.000 bijen in een enkele kolonie. Een volk bestaat uit één koningin (vrouwelijk en vruchtbaar), wat darren (de mannelijke honingbijen) en een overgrote meerderheid aan werksters (vrouwelijk maar onvruchtbaar). De werksters vliegen af en aan met voedsel en houden zich hun hele leven bezig met de verzorging van het nest en de larven. Een bijenvolk moet over een enorm leefgebied beschikken om zoveel bijen te kunnen onderhouden, de honingbij vliegt hierbij soms wel 12 kilometer op zoek naar voedsel. Hun leefgebied kan tot wel 20.000 hectare groot zijn, een uitgestrekt gebied dus. In het wild bouwen honingbijen hun grote nest vaak in een holle boom, het nest bestaat uit hangende wasplaten. Onder ander door het gebrek aan nestplaatsen komt de inheemse zwarte honingbij helaas in Nederland niet of nauwelijks meer in het wild voor. De honingbijen zoals wij die nu kennen zijn ‘gedomesticeerd’ en nestelen in kunstmatige bijenkasten. De honingbij is de enige bijensoort die voldoende honing produceert om deze te kunnen oogsten, een volwaardig volk kan wel 30 kg. honing produceren. Naast honing kan ook de bijenwas gebruikt worden, evenals het door bijen geproduceerde propolis en de koninginnengelei.

Wil jij zelf honingbijen gaan houden, sluit je dan aan bij een lokale imkervereniging en leer de fijne kneepjes van dit dankbare vak. Heb je geen ambities om imker te worden, maar wil je wel graag de honingbijen van dienst zijn met jouw tuin, zorg dan voor de juiste drachtplanten en geef ze voedsel in overvloed.

Tuintrends 2019

De Tuintrends voor 2019

Wat wij in de tuintrends van dit jaar weer terugzien is dat de tuin steeds meer een verlengde van het huis wordt. Comfort, plezier en lekker leven staat centraal in de tuin waarbij de groene tuin weer gezien mag worden.

De Groene Tuin

Een trend welke absoluut doorzet dit jaar is die van de groene tuin. Een tuin waarin natuurlijke materialen worden gebruikt, minder tegels en juist meer groen, veel meer groen. Dit is niet alleen goed voor onze eigen gezondheid, groen helpt immers te ontspannen, maar vooral ook voor dieren. Dus kijk nog eens kritisch naar jouw tuin, zijn al die tegels wel nodig of kun je deze ook vervangen door groen of een halfverharding? Kies voor beplanting welke past bij jouw tuingrond en levensstijl, waarbij nectarrijke beplanting de voorkeur heeft.

Tuinleven

In ons steeds drukker wordende leven is schermloze tijd steeds schaarser. Richt je tuin daarom zo in dat je zoveel mogelijk samen buiten kunt genieten van de tuin, nodig vrienden uit voor een spontaan diner in de tuin of houdt een picknick met de kinderen. Zorg voor een vloeiende verbinding tussen binnen en buiten. Creëer in de tuin ruimte om te spelen, samen te eten en te ontdekken en een plekje om lekker weg te dromen met een goed boek. Kweek samen kruiden op, plant aardbeien of een bessenstruik ontdek zo hoe makkelijk het is om weer wat meer verbonden te zijn met je omgeving. Zie de klusjes welke je in de tuin moet doen als ontspanning en geniet van de kleine dingen. 

Bloembollen

Ja, wij promoten dit al even en zien steeds meer de waarde in van de bloembollen. Met bloembollen kun je het bloeiseizoen van de tuin namelijk enorm vergroten en hiermee dus langer genieten van de tuin. De soortenrijkdom is enorm toegenomen en hiermee zijn talloze fantastische combinaties te maken. Dus zorg ook voor een knallend effect in jouw tuin met bloembollen. Kies voor verwilderingsbollen welke je rustig in de grond kunt laten zitten. Let hierbij wel even op of jouw tuingrond geschikt is en er voldoende licht op die plek komt. Met vroegbloeiende bloembollen zoals krokus, sneeuwklokje en sterhyacint help je ook nog eens vroege bijen aan nectar.

Een aards kleurpallet met uitspattingen

Aardse tinten vormden afgelopen jaren de boventoon deze zijn te vinden in natuurlijke materialen welke langzaam verkleuren en zo een eigen dynamiek creëren in de tuin. Denk hierbij aan douglashout, eikenhout of gebakken materialen. Ook in de beplanting komen deze aardse tinten terug met meer rood/oranje van bloeiende planten en het bruin/geel van siergrassen. Dit sluit naardloos aan op de kleur van dit jaar Spiced Honey. Groen combineert hier prachtig mee en ook deze kleurtrend zien wij binnen en buiten terugkomen. Heftige kleuruitspattingen als accent zien we ook terugkomen, kies bijvoorbeeld eens een okergele tuingieter of felblauwe plantenpot uit.

De Bedrijfstuin

Een verzorgde buitenruimte draagt bij aan de positieve uitstraling van jouw bedrijf en is tegelijk het groene visitekaartje. De bedrijfstuin is dus een waardevol en vaak onbenut marketingmiddel dat het bedrijfsimago kan versterken. Het gaat erom klanten een goed gevoel te geven bij jouw bedrijf zodat zij zich prettig en vertrouwd voelen in de bedrijfsomgeving. Zij moeten het gevoel hebben dat zij bij jou aan het juiste adres zijn.

Niet alleen de (potentiële) klanten zullen zich zo prettiger gaan voelen, ook het personeel ervaart de positieve effecten van deze groenere werkomgeving. En personeel dat zich prettig voelt op de werkplek presteert beter. Ook ondernemers die vanuit huis werken hebben volop groene kansen zoals je in dit eerdere blogbericht kunt lezen.

Een gemiste kans

De meeste bedrijfsterreinen zijn vooral gericht op praktische zaken zoals parkeren, laden/lossen en opslag van materialen, kortom het terrein is volledig afgestemd op een efficiënte bedrijfsvoering waarbij de beschikbare ruimte maximaal is benut. Maar bedenk je nu eens wat (potentiële) klanten ervaren als ze voor jouw bedrijfspand parkeren en naar de entree lopen, wat zien zij dan en past dit bij het imago van jouw bedrijf? Grote kans dat zij vooral grijze stenen zien, geparkeerde auto’s en misschien nog een klein stukje groen bij de entree. Niet bepaald een situatie die de professionele uitstraling van dit bedrijf ten goede komt lijkt mij. Een gemiste kans.

Moet ik dan van mijn hele terrein een tuin maken?

Absoluut niet! Maar door met andere ogen te kijken naar jouw bedrijfsterrein ontdek je misschien wel nieuwe groene kansen. Eén van de grootste kansen ligt vaak bij de entree, hier kun je een sfeervolle omgeving creëren voor de bezoeker en echt een visitekaartje afgeven. Maar denk ook eens aan het inrichten van een prettige lunchplek voor de werknemers, zodat zij even kunnen ontspannen in een groene omgeving. Wellicht is dit ook direct een mooie plek om op een zomerse dag met je klanten aan tafel te gaan zitten, zo creëer je nieuwe belevenissen binnen je bedrijf.

Onderhoudsvriendelijk groen

Planten en bomen groeien en vragen net als de tuin bij jou thuis om periodiek onderhoud. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden om ervoor te zorgen dat dit onderhoud zeer beperkt nodig is, dit begint allemaal bij een uitgekiend ontwerp en beplantingsplan. Naast een budget voor ontwerp en realisatie zal er dan ook gekeken worden naar het onderhoudsbudget. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat dit visitekaartje, eenmaal gerealiseerd, ook blijft functioneren zoals jij dat wilt.

 

Een verzorgde buitenruimte straalt vertrouwen uit
en oog voor detail!

 

Ben jij de eigenaar van een bedrijfsterrein dat wel een groene impuls kan gebruiken, of een werknemer die kansen ziet om de werkplek te verbeteren door middel van groen neem dan contact op met We Landscape. Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden, want groene kansen zijn er altijd!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Tuintrends 2017

De decembermaand biedt tijd voor reflectie en voor het uitzetten van een nieuwe koers voor volgend jaar. Zo rijst ook de vraag; Waar gaat het naartoe op het gebied van tuinen in 2017? Om je op weg te helpen heb ik mijn belangrijkste ‘Tuintrends voor 2017’ voor je uitgeschreven in het onderstaande blog. Dus kijk samen met mij alvast vooruit en ontdek de Tuintrends voor 2017.

tuintrends 2017

Tuintrend 1: Binnen en buiten versmelten

Het verbinden van het interieur en exterieur blijft ook in 2017 een ‘hot item’. Materialen en producten die voorheen alleen binnenshuis te vinden waren kunnen dankzij nieuwe technieken nu ook buiten toegepast worden, van hoekbanken tot staande lampen. Deze verbinding tussen binnen en buiten zien we ook terug in het interieur, waar planten een steeds grotere rol spelen. In een eerdere blogpost, welke ik samen met We Stijl heb geschreven, vindt je 7 waardevolle tips om binnen en buiten te verbinden.

Tuintrend 2: Pure materialen en beplantingen

Een trend welke ik alleen maar kan toejuichen is het toepassen van materialen met een pure uitstraling. We gaan weer op zoek naar echte ervaringen en pure materialen horen hier bij. Hout, gebakken klinkers en natuursteen zullen dus meer toegepast worden in de tuinen van 2017.
Ook in de beplanting komt dit verlangen naar puurheid terug, de beplanting mag best weer wat losser zijn en dichtbij het natuurlijke. Mijn persoonlijke tuinheld Piet Oudolf mag hierin niet ontbreken, met zijn baanbrekende kijk op beplantingen is hij een grote inspiratie als het aankomt op beplanting in de ‘natuurlijke stijl’.

Tuintrends 2017

Tuintrend 3: Een groene en onderhoudsarme tuin

De keuze voor een onderhoudsarme tuin wordt ieder jaar populairder, een trend welke ik ook bij mijn eigen klanten zie. Gelukkig betekend dit niet dat de tuin dan maar vol wordt gelegd met tegels, want dat is lekker makkelijk. Nee, we willen groene tuinen, maar niet ieder weekend tussen de planten zitten om onkruid te plukken of het gras maaien.

Robotmaaiers bieden wat dit betreft voor het gazon uitkomst, zeker een waardevolle aanwinst als je niet van grasmaaien houdt.
Maar onkruid tussen de planten blijft een lastig punt. De voorgaande tuintrend biedt hiervoor ook een oplossing. De ‘natuurlijke stijl’ van beplanten zorgt namelijk voor een goede bodembedekking en onderdrukt zo onkruidgroei, daarnaast valt een grasje of onkruidje minder op tussen deze weelderige borders. Dus zorg voor meer planten en ga zo onkruid te lijf.

Tuintrends 2017

Tuintrend 4: Spelen in de tuin

Nu we op zoek zijn naar meer puurheid en belevingen willen we meer dan alleen maar een kijktuin. Er mag ook ruimte zijn voor sport, spel en ontdekking. Uiteraard moet dit dan zorgvuldig worden verwerkt in de tuin zodat deze niet één grote speeltuin lijkt. Hierbij worden pure en robuuste materialen toegepast zoals speeltoestellen van Acacia hout. Ook de beplanting moet tegen een stootje kunnen en uitdagen tot ontdekking. Creëer bijvoorbeeld smalle ontdekkingspaadjes en zorg voor bijen en vlinderlokkende planten om zo spelenderwijs meer te leren over de natuur.

Tuintrend 5: Tijd winnen

We leven in een snelle samenleving waarin tijd een waardevol bezit is. On demand jouw favoriete show terugkijken op tv, oneindig veel muziek luisteren en ‘vandaag besteld morgen in huis’. We krijgen steeds meer producten waarmee we tijd winnen en deze tijd nog beter kunnen indelen. Ik merk dat deze algehele trend ook in de tuin zijn intrede maakt, we willen een tuin en we willen het nu. Zo zie ik ook de vraag naar het leveren van grotere planten toenemen, direct privacy of deze zomer nog appels plukken. Door het aanplanten van volwassen planten en door bij kleine planten de aantallen te verhogen per m2 krijgt de tuin direct meer body en een volwassen aanblik. Dit levert daarnaast ook weer tijdsbesparing op doordat er minder ruimte is voor onkruid. Door maatwerk te leveren kun je dus nog sneller genieten van jouw nieuwe tuin binnen jouw budget.

Tuintrends 2017

Wanneer we de Tuintrends voor 2017 nog eens doorlezen is er een duidelijke rode draad te ontdekken. We willen meer beleven en genieten! In onze tuinen komt de steeds veranderende relatie tussen mens en natuur tot uiting en hierin valt ook te ontdekken dat de natuur weer meer ruimte krijgt. Dit is wat mij betreft zeker een positieve ontwikkeling.

 

Wil jij graag ontdekken wat de ongekende mogelijkheden zijn van jouw tuin, neem dan contact op en ik kom graag bij je langs om deze mogelijkheden te bespreken.

Jon Westra
We Landscape

 

De herfsttuin

De herfst is nu in alle hevigheid losgebarsten, met zelfs al een vleugje vorst in het binnenland. Wind en regen kenmerken dit jaargetijde en nu de klok weer verzet is valt de avond ineens wel erg snel. De herfst brengt niet alleen sombere taferelen maar geeft gelukkig ook cadeautjes weg zoals prachtige herfstkleuren, walnoten, kastanjes en fruit. Kortom de herfst biedt volop moois voor wie het wil zien.

we-landscape-herfstkleuren

Met siergrassen maak je, je tuin pas echt herfstproof!
Er is tegenwoordig volop keuze aan siergrassen, dit dankzij fantastische tuinontwerpers en kwekers zoals Piet Oudolf. Voor iedere tuin is dan ook wel een geschikt siergras te vinden, waarbij juist in kleine tuinen grote planten zorgen voor dat ‘wauw’ effect. De meeste siergrassen bloeien vanaf september en blijven deze bloei behouden tot diep in de winter. Voor herfstkleuren zijn de Molinia soorten echte aanraders. Zoek je een hoog en transparant siergras met een prachtig gele herfstkleur dan is de Molinia ‘Transparent’ een topper. Zoek je juist een lagere soort maar met eenzelfde effect neem dan de op het wilde Pijpestrootje lijkende Molinia ‘Heidebraut’. Naast deze naar geel verkleurende soorten heb je ook rood verkleurende siergrassen zoals de prachtige Panicum ‘Shenandoah’ en Panicum ‘Sqauw’. Uiteraard zijn er nog tal van prachtige siergrassen geschikt voor het toevoegen van extra sfeer in de tuin, zoals het lampenpoetsersgras, deze vangt de miezerregen op in haar bloeiaren, een prachtig effect.

Bloeiende vaste planten en kleurrijke struiken
De herfst kondigt het einde van het groeiseizoen aan, veel vaste planten zijn al uitgebloeid en sieren nu de tuin met hun zaaddozen. Gelukkig zijn er ook planten welke juist in de herfst beginnen te bloeien en zij houden dit vol tot de eerste echte vorst. Mijn persoonlijke favoriet is toch wel de herfstanemoon, zwierend op lange stelen doorbreken zij de herfstkleuren van de tuin. Ook de zilverkaars, welke als allerlaatste tot bloei komt is schitterend. Naast deze veelal wit getinte bloemen staan ook de herfstasters, zonnehoed en duizendknoop nog tot ver in de herfst in bloei. Voor het ultieme herfsteffect, met knallende bladkleuren komen de Japanse esdoorns als beste uit de bus, van felgeel tot dieprood, er is volop keuze. Nog een mooie struik voor de herfsttuin is kardinaalsmuts, welke naast kleurrijk blad ook prachtige vruchten geeft, de kardinaalsmuts Euonymus ‘Red Cascade’ geeft de heftigste herfstkleuren.

Bomen met herfsteffect
Waarschijnlijk denken de meeste mensen bij bomen met een herfstkleur direct aan de esdoorn, bomen met een prachtig kleurspektakel van dieprood tot felgeel en alles ertussenin. Maar er is meer, zoals bijvoorbeeld een favoriet van mijzelf de amberboom, die naast herfstkleuren ook mooie vruchten geeft welke nog lang aan de boom blijven hangen. Een transparantere boom met herfstkleuren is de valse Christusdoorn met nog fellere herfstkleuren dan onze inheemse acacia. Nog twee bomen welke niet direct voor de hand liggen voor de herfsttuin zijn de walnoot en de tamme kastanje, niet zozeer vanwege de herfstkleur, maar vooral vanwege de vruchten. Heerlijk en gezond, maar het zijn wel bomen welke wat ruimte nodig hebben. Fruitbomen zoals de mispel, waarvan de vruchten pas na een eerste vorst eetbaar zijn, zijn geschikter voor kleine tuinen evenals appelbomen, perenbomen en kweeën.

Kortom, ook in de herfst zijn er nog volop interessante planten, bomen en struiken om je tuin herfstproof mee te maken. Wil je graag advies op maat, specifiek voor jouw tuin neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek, ik help je graag met mijn kennis en ervaring.

we-landscape-siergras

De voorjaarsschoonmaak

 De zon laat zich gelukkig weer vaker zien en dit geeft weer nieuwe energie om in de tuin aan de slag te gaan. Jonge groene knoppen bewegen zich al langzaam naar het oppervlak op zoek naar het zonlicht. De vetbollen en pindaslingers voorzien de vogels nog van een laatste wintermaal. De voorjaarsschoonmaak kan van start gaan.

de voorjaarsschoonmaak

Om te beginnen kun je alle afgebroken takken, ingewaaide zakjes en verdwaalde potjes opruimen. Vervolgens kun je van start gaan met het snoeien van struiken siergrassen en vaste planten. De stengels van vaste planten zoals hemelsleutel, zonnehoed, dropplant en herfstanemoon hebben de hele winter hun steentje bijgedragen aan de uitstraling van de tuin en vormden een voedselbron en schuilplaats voor vogels en insecten. Ook hebben de overgebleven plantenstengels de plant beschermt tegen de vorst. Maar zij verliezen nu langzaam hun kracht en moeten ruimte maken voor nieuwe groei.
Er kan gestart worden met de voorjaarssnoei en al het vrijgekomen snoeiafval kun je versnipperen of klein knippen en tussen je planten strooien. Zo bescherm je de grond tegen uitdrogen en ga je onkruidgroei tegen, snoeiafval vormt zo weer voedsel en bescherming voor de plant. Let tijdens het snoeien goed op waar je staat, de jonge knoppen zijn nog erg kwetsbaar en breken zomaar af. Hieronder vinden jullie een aantal snoeitips voor het snoeien van siergrassen en vaste planten.

Siergrassen snoeien in het voorjaar
Voor nagenoeg alle siergrassen geldt dat het snoeien in het vroege voorjaar kan gebeuren (maart-april). Zodra het ergste winterweer voorbij is knip je de siergrassen tussen de 10 en 15 cm boven de grond af en verwijder je al het afgeknipte lof uit de pol. Dat je tijdens het snoeien wat jong groen gras afknipt kan geen kwaad. Uitzondering op deze regel zijn de groenblijvende siergrassen, hierbij is het voldoende als je de bruin geworden bladeren wegknipt. Ook vedergras snoei je niet, maar ‘kam’ je uit. Dit doe je door met een bladhark of met je handen (draag hierbij handschoenen) door de graspollen te strijken en zo dode halmen te verwijderen.

Vaste planten snoeien in maart
Zodra in maart de jonge scheuten van de vaste planten boven de grond verschijnen kun je met snoeien van start gaan. Je kunt nu de vaste planten welke je nog niet in de herfst hebt afgeknipt net boven de grond afknippen. Let hierbij wel op dat je niet in de jonge scheuten knipt, mocht dit toch gebeuren geen nood, de plant zal zichzelf herstellen en hooguit iets later of iets minder uitbundig uitlopen.

Goed gereedschap is het halve werk
Dit geldt zeker ook voor snoeiwerk, een scherpe snoeischaar snijdt namelijk gemakkelijker waardoor je minder kracht nodig hebt om een tak door te knippen. Daarnaast krijg je met een scherp snijvlak mooie gladde snijwonden waardoor de plant beter kan herstellen. Op het gebied van snoeischaren is het Zwitserse merk Felco wel de topper, deze wordt door nagenoeg alle professionals gebruikt en zodra je hiermee aan de slag gaat snap je direct waarom. Bijkomend voordeel is dat alle onderdelen los verkrijgbaar zijn. En ben jij linkshandig gebruik dan een snoeischaar speciaal ontworpen voor linkshandige, dit voorkomt vervelende klachten.

Per snoeiklus zul je moeten beoordelen welk gereedschap het beste bij de klus past. Wat ik vaak zie is dat mensen toch proberen die ene dikke tak nog even met de handsnoeischaar te pakken, wat resulteert in veel inspanning en rafelige snoeiwonden. Pak dan liever bij dikkere takken een takkenschaar of snoeizaag, zo krijg je niet alleen mooiere snoeiwonden maar bespaar je jezelf ook energie. Voor het snoeien van buxusbollen of grote pollen siergras kun je ook een hand heggenschaar gebruiken, hiermee kun je snel grote oppervlaktes tegelijk snoeien. Bij hagen is het verstandiger om voor een elektrische- of motorische heggenschaar te gaan, hiermee maak je flink meters en is het gemakkelijker om vlak te werken.

 

Na een dag vol snoeiwerk is het altijd goed om je snoeigereedschap weer schoon te maken,

te slijpen en in te oliën zo heb je hier nog jarenlang plezier van.

 

Kun jij nog wel wat meer tuintips gebruiken of heb je hulp nodig bij de voorjaarsschoonmaak en het snoeiwerk in jouw tuin, laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Betere tuingrond door regenwormen

Regenwormen zijn belangrijk voor de bodemkwaliteit, maar wat doen die wormen dan en waarom zijn zij zo belangrijk voor de kwaliteit van de bodem? Regenwormen dragen bij aan de vertering van dierlijke mest, strooisel en wortel- en gewasresten en zorgen zo voor voedsel voor de planten. De wormen eten zich letterlijk een weg door de grond heen en halen uit de dierlijke mest en plantenresten hun voedingsstoffen. Wat de wormen niet nodig hebben poepen ze weer uit en het is juist deze wormenpoep die zo voedzaam is en bijdraagt aan de opbouw van de humuslaag in jouw tuin.

Read more

Verbeteren en gezond houden van je tuingrond

In de meeste gevallen is de tuingrond sterk verarmd, dit komt vooral doordat er alleen maar groenafval en grond wordt afgevoerd tijdens het tuinonderhoud en er hiervoor niets in de plaats komt. Zo ontstaat er een sterk verstoorde balans, waarbij alleen voeding verwijdert wordt en deze nauwelijks wordt aangevuld met bijvoorbeeld compost of dierlijke mest.

Je kunt de grondsoort van je tuin niet veranderen, maar gelukkig wel verbeteren. Zo is zandgrond van nature arme grond waarin niet alle planten voldoende voeding kunnen vinden om te overleven. Om deze beter vocht te laten vasthouden en vruchtbaarder te maken zul je de grond moeten verrijken. Het verbeteren van je tuingrond kun je doen met snelle kunstmest, maar het is veel beter om hiervoor compost of dierlijke mest te gebruiken. Deze wordt langzaam door het bodemleven vermengd met je tuingrond en geeft zo jouw tuin het hele jaar door een voedingsboost. Bio-Kultura, mijn persoonlijke favoriet, biedt prachtige biologische tuinaarde en biologische organische mest om jouw tuin die nodige voeding te geven. Het kost weliswaar iets meer geld dan tuingrond van het tuincentrum, maar daar krijg je heel wat meerwaarde voor terug; een prachtige vruchtbare bodem vol bodemleven. De bodem van jouw tuin vormt de basis, de voedingsbodem voor plant- en dierenleven, kies dan ook voor een hoogwaardige grondverbeteraar.

Gezonde tuingrond

Als je de bodem van je tuin eenmaal hebt verbeterd wil je deze natuurlijk ook gezond en voedzaam houden. Dit doe je onder andere door ervoor te zorgen dat de bodem bedekt is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld bodembedekkers aan te planten, maar ook door afgevallen blad of houtsnippers tussen de planten te verspreiden. Hiermee zorg je voor een gunstig klimaat voor het bodemleven, vocht verdampt minder snel en door vertering van de bladresten ontstaat er weer compost. Laat het afgevallen blad dus vooral in de borders liggen, dit beschermt de grond en zorgt voor natuurlijke compost. Bijkomend voordeel van het bedekken van de bodem is dat onkruid minder kans heeft om zich uit te zaaien en tot groei te komen. Wij versnipperen bijvoorbeeld het snoeiafval ter plekke en verdelen dit vervolgens over de tuin, snoeiafval wordt zo weer voeding voor de tuin.

Het gaat er dus bij het verbeteren en gezond houden van je tuingrond vooral om dat je het bodemleven stimuleert en het vochtregulerende gehalte van de grond verbeterd. Een gezonde tuingrond is een prachtige basis voor de verdere ontwikkeling van jouw tuin. Zorg voor voldoende voeding en bescherming en het bodemleven doet de rest.

 

Tuingrond, de basis voor al jouw tuinplannen

De winter is een mooi moment om tuinplannen te maken voor het komende jaar. De tuin is nu in rust en dit geeft ruimte en tijd om eens na te denken over het afgelopen tuinseizoen, welke delen van de tuin wil je nog aanpakken, wat beviel je wel erg goed dit jaar en wat niet. Jouw nieuwe ervaringen kunnen zo weer inspiratie geven voor het verbeteren van jouw tuin, hier horen uiteraard ook planten bij. Want juist hiermee creëer je sfeer, intimiteit en uitbundigheid.

 

Het zijn deze levende elementen welke constant in beweging zijn en zo nu en dan sturing nodig hebben. Dit kan zijn in de vorm van snoei, splitsen of verplanten en in enkele gevallen moet je planten vervangen door nieuwe planten welke meer succes hebben. Het slagen van de beplanting hangt samen met vele factoren, zoals de hoeveelheid licht, vocht en één van de factoren welke vaak wordt vergeten is de bodem. Hiermee bedoel ik de grondsoort. Dit is waar de plant zijn voeding uit haalt in de vorm van vocht en mineralen, iedere plant heeft zo zijn eigen voorkeuren en hierdoor zal niet iedere plant geschikt zijn voor jouw tuin. Dit verklaart misschien wel waarom die Rhododendron het in jou tuin maar niet wil doen, ook al doe je zo je best.

In Nederland onderscheiden we onze grondsoorten in vier hoofdgroepen; klei, zand, veen en löss. Löss komt alleen voor in delen van Zuid-Limburg. Woon jij niet in Zuid-Limburg dan zijn zand, klei en veen de grondsoorten waar jij mee te maken krijgt. Klei- en zandgrond zijn de meest voorkomende grondsoorten.

Plantkeuze op basis van tuingrond
Om jou te helpen de juiste planten te kiezen voor het type grond waarop jij tuiniert, heb ik een aantal artikelen geschreven met topplanten voor specifieke soorten grond, zoals dit artikel over robuuste planten voor de kleigrond. Maar de eerste stap is het vaststellen van het type grond waarop jij tuiniert, op deze website vindt je hier een eenvoudig en doordacht stappenplan voor. Aan de hand van de grondsoort kun je vervolgens via onze artikelen te weten komen welke planten hier supergoed op presteren en dus de ideale kandidaten zijn om jouw tuin meer kleur te geven.

Wil jij graag prairiebeplanting in jouw tuin, dan is een mineralenrijke zandgrond een ideale basis. De bodem moet redelijk doorlatend zijn en voor de meeste soorten niet al te rijk. Het enige waar prairieplanten van nature namelijk slecht tegen kunnen is nattigheid en met name in de winter. Voor een prairietuin geldt dus dat je deze juist niet moet bemesten. Dit in tegenstelling tot de traditionele plantvakken met vaste planten en heesters welke juist beter groeien op rijke voedzame grond en hiervoor mest of compost nodig hebben. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een gebalanceerde mix van siergrassen en robuuste vaste planten, heesters en bomen, welke rijk en uitbundig bloeien en aangepast zijn aan de betreffende grondsoort.

Door de juiste planten te kiezen op basis van sfeer, bloeitijd, kleur, nectarrijkheid, textuur en grondsoort zul je zien dat jouw tuin helemaal tot zijn recht zal komen en jou vanaf het vroege voorjaar tot diep in de winter verrast en vrolijk maakt. Meer tuinplezier, daar draait het allemaal om.

 

Vond je dit artikel interessant, lees dan ook vrijdag 5 februari het vervolg. Met tips over het verbeteren en gezond houden van je tuingrond, hoe je dit kunt bereiken en waarom dit zo belangrijk is.

 

 

 

7 tips om tuin en interieur te verbinden

Een van de Tuin en -Interieurtrends van 2016 is het verbinden van tuin en interieur, daarom deze 7 tips om je tuin en interieur te verbinden en zo jouw leefruimte te vergroten. Het verbinden is een trend die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld en ook dit jaar weer doorzet. Zo komen er steeds meer materialen op de markt welke zowel binnen als buiten te gebruiken zijn. Zoals kleden van geweven kunststof en ook in de accessoires is er een ruime keus aan producten welke zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden.

Door je tuin en interieur te verbinden kun je de tuin zien als een extra woonruimte, want jouw tuin is meer dan dat stuk groen achter je woning. Met de onderstaande 7 tips laat jij je tuin en interieur naadloos op elkaar aansluiten, zo vervagen de grenzen tussen tuin en interieur en beleef je dit als één geheel.

 1. Doormiddel van een schuifpui of grote openslaande deuren stroomt het buitenleven naar binnen, de grenzen vervagen. Hetzelfde geldt voor ramen welke tot aan de vloer doorlopen, dit brengt niet alleen meer licht in de woning, maar creëert ook grotere mogelijkheden om tuin en interieur te verbinden.
 1. Trek het terras bij de achterdeur op gelijke hoogte met de vloer van de woonkamer. Vergroot het ruimtelijke effect vervolgens nog meer door ook het materiaal waaruit je binnenvloer bestaat door te trekken naar buiten. Keramische tegels zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar voor buitengebruik, let hierbij ook op de maatvoering.
 1. Laat de wanden van de woning doorlopen in de tuin door bijvoorbeeld de schutting aan één zijde in dezelfde kleur te schilderen als de wand in de woning. Of maak een tuinwand van hetzelfde materiaal als de binnenwand, bijvoorbeeld een gestuukte muur. Door wandverlichting toe te passen in de tuin kun je deze wand ook in de avond extra benadrukken.
 1. Laat zichtlijnen vanuit de woning doorlopen in de tuin, openingen in de gevel zijn de grote aanleidingen. Zorg er dan ook voor dat er iets te zien is aan het einde van die zichtlijn. Plant hier bijvoorbeeld een mooie meerstammige boom en verlicht deze ook s’avonds zodat je ook in de avond jouw tuin als woondecor kan gebruiken.
 1. Laat plantvakken doorlopen tot aan de gevel, het liefst zelfs tot aan het raam of laat het groen verticaal doorlopen op de gevel, bijvoorbeeld doormiddel van staaldraden. Door de wuivende pluimen van bijvoorbeeld siergrassen achter het raam te zien bewegen is er meer contact met de tuin. Kies voor transparante planten onder de ramen zodat het zicht op de tuin behouden blijft.
 1. Creëer ook in je huis een oase van planten en haal zo het buitenleven naar binnen. Deze planten zorgen voor een prettig woonklimaat, met hun groene longen voorzien zij het huis van zuurstof en reinigen de lucht. Ook tuinkruiden doen het prima in huis, zo heb je altijd verse kruiden binnen handbereik. Denk ook aan vazen met bloemen of mooie takken om je interieur levendig te maken.
 1. Als je de ruimte hebt is het mogelijk om daadwerkelijk een kamer in de tuin te maken doormiddel van een veranda of tuinhuis. Zo haal je het binnenleven naar buiten en kun je een extra leefruimte creëren, weer of geen weer. Dit ruimtelijke effect kan ook bereikt worden doormiddel van een begroeide pergola, schaduwdoek of onder een grote boom. Creëer hier een eigen sfeertje met verlichting, meubels en accessoires.

 

 

Voor meer tips om je tuin en interieur te verbinden of om jouw tips met ons te delen laat dan een reactie achter of neem contact met ons op.