Moderne Stadstuin Oosterbeek

Deze stadstuin in het centrum van Oosterbeek was duidelijk toe aan een nieuwe impuls. Toen de opdrachtgeefster besloot het raamkozijn te vervangen door openslaande deuren is We Landscape direct betrokken bij het proces. Deze nieuwe openslaande deuren moesten natuurlijk wel uitkijken op een mooie en moderne tuin en zo echt een verlengstuk vormen van de leefruimte binnen. Na de wensen besproken te hebben is de tuin door ons ingemeten en hieruit bleek wel hoeveel ruimte de coniferenhaag inmiddels had opgeslokt. De wens was om hier in Oosterbeek een moderne stadstuin te realiseren waarbij er ruimte moest zijn om buiten te eten met een gezelschap en de tuin ook echt wel groen moest zijn met voldoende privacy.

Met deze opdracht zijn wij aan de slag gegaan wat geresulteerd heeft in een tweetal schetsontwerpen. De knoop werd vlot doorgehakt en het Voorlopig Ontwerp werd uitgewerkt samen met een beplantingsplan vormde dit de basis voor de realisatie van de nieuwe tuin. Deze tuin is mede tot stand gekomen met hulp van vrienden en familie waarbij wij samen hebben gewerkt om tot dit fantastische resultaat te komen.

De coniferenhaag heeft plaatsgemaakt voor een op maat gemaakt tuinscherm van smalle douglashouten latten met naast de trap een haag van bamboe. Tegen dit tuinscherm groeien verschillende klimplanten zoals Clematis en Akebia. Om nog langer van de tuin te kunnen genieten heeft de opdrachtgeefster een kleine veranda laten plaatsen met hierop een transparant dak, zo win je extra leefruimte maar verlies je nauwelijks lichtinval. De toegepaste beplanting van siergrassen, bloeiende vaste planten en bloembollen geeft de tuin jaarrond kleur waarbij de appelboom echt een eyecatcher is geworden.

De verharding bestaat uit betonbanden van Schellevis, door deze toe te passen ontstond er voldoende ruimte om speelse plantvakken te realiseren. Om het grote niveauverschil tussen de straat en de voordeur te overbruggen is er een nieuwe trap gemaakt, deze is eveneens uitgevoerd in betonbanden van Schellevis waardoor dit één geheel vormt met de verharding in de rest van de tuin. Door de toepassing van verlichting is de tuin ook in de avonduren een waardevolle toevoeging van de leefruimte geworden. Nu is het wachten op het voorjaar zodat de planten lekker gaan groeien en deze moderne stadstuin in Oosterbeek veranderd in een groene oase.

appelboom als eyecatcher

zitje in de tuin

situatie bij aanvang vanuit tuin

bamboe haag en douglas latwerk

maatwerk

realisatie in volle gang

detail douglashouten latwerk

tuinverlichting

aanzicht in de avond

transparante veranda

een nieuwe trap

situatie bij aanvang

klimplanten op latwerk