Bloembollen in de tuin

Nu het najaar weer voor de deur staat is de tijd weer aangebroken om bloembollen aan te planten in jouw tuin. Hierbij kiezen wij het liefst voor bloembollen welke slechts eenmalig aangeplant hoeven worden, zodat deze zorgeloos onze tuinen kunnen kleuren met hun bloemenpracht. Dat bloembollen niet ouderwets zijn bewijzen de vele soorten Allium’s (sierui), prachtige bloeiers in de moderne en klassieke tuin.

Sierui

Kleur in de tuin

Bloembollen maken het mogelijk om in het vroege voorjaar al kleur te geven aan de tuin, als de meeste vaste planten en siergrassen nog in rust zijn grijpen de bloembollen hun kans en schieten de grond uit. Zij vullen zo de tijdelijke lege ruimtes op en wanneer hun blad verkleurt en verdort verhullen de opgroeiende vaste planten en siergrassen deze minder aantrekkelijke kant van bloembollen. Door bloembollen toe te voegen aan je beplanting haal je het tuinseizoen minstens 2 maanden naar voren, een waardevolle toevoeging.

De kleurkeuze van de bollen hangt samen met de al aanwezige kleuren in de tuin, zorg ervoor dat deze kleuren elkaar aanvullen zodat er rust en eenheid ontstaat. Om een natuurlijk effect te krijgen kun je de gekozen bloembollen mengen en vervolgens letterlijk uitstrooien door de tuin. Daar waar de bol land, wordt hij geplant.

TIP: bestel je bloembollen op tijd, dit voorkomt teleurstelling bij uitverkochte soorten.

Bloembollen planten

Het planten van bloembollen is eenvoudig, op een enkele uitzondering na plant je de bol zo diep dat hier tweemaal de hoogte van de bol aan grond bovenop ligt. In zandgrond raden wij aan om de bollen iets dieper te planten zodat deze niet uitdrogen. Plant de vroeg bloeiende bollen eind september, begin oktober. Vanaf half oktober kunnen de narcissen en overige bolgewassen de grond in. Allium’s (sierui) kunnen zelfs tot in december geplant worden. Omdat het belangrijk is dat de bollen wortels kunnen maken is het van belang dat de grond licht vochtig wordt gehouden na aanplant.

NOTE: Vroeg bloeiende bloembollen zoals de Crocus bieden een waardevolle bron van nectar voor tal van bijensoorten.

 

Wil jij ook het tuinseizoen verlengen door middel van bloembollen bekijk dan ook eens onze Bloembollen top 10 of neem contact met ons op voor vragen of het opstellen van een beplantingsplan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *