Prairieborder Vorden

Nadat we het terras bij deze boerderij in Vorden hadden vernieuwd, waarbij we een prachtige douglashouten schutting hebben geplaatst, is  We Landscape gevraagd een beplantingsplan voor de plantenborder waar je op uitkijkt te maken. Deze border grenst aan de achterliggende weilanden en vangt gedurende de dag volop zon, het heeft de uitstraling van een bloemenweide welke overloopt in het weiland.

Deze zonnige positie maakte het mogelijk hier een weelderige prairieborder te realiseren. Om de verbinding met het vernieuwde terras te versterken heb ik douglashouten lampen gemaakt in eenzelfde maatvoering als de latten op de schutting. Overdag vallen deze houten kubussen nauwelijks op, maar zodra de schemer invalt komen ze volledig tot hun recht en verspreiden een warme gloed tussen de planten.

De toegepaste planten bestaan uit sterke weefplanten zoals de Geranium ‘Rozanne’, Geranium ‘Anne Thomson en Succisa pratensis. Het siergras Stipa tenuifolia is hier veelvuldig toegepast en aangevuld met hoge accenten van Calamagrostis brachytricha en Molinia arundacea ‘Transparant. In het schaduwgedeelte is gekozen voor een uit Slowakije afkomstige carex soort en bloeiende vaste planten zoals de oersterke Aster divaricatus ‘Beth’ . Het reslutaat is een weelderige en dynamische beplanting welke, dankzij de nectarrijke planten zoals Agastache ‘Blackadder’ en Salvia nemerosa. ‘Caradonna’,  volop wordt bezocht door bijen en vlinders.

Stipa

Weelderige prairieborder met siergrassen en bloeiende vaste planten

De verticale aren van de salvia's steken mooi af tegen de siergrassen

Verbena

Een subtiele gloed tussen de siergrassen

Stipa

Rijke bloei

Camassia

Allium

Allium caeruleum

Echinacea purpurea 'Purple Emperor'

Grote sieruien en akelei geven kleur in het voorjaar

De trommelstokjes zijn onweerstaanbaar, ook voor bijen, hommels en vlinders

Transparante grassen

Weefplanten tussen de siergrassen

De eerste Echinacea's komen tot bloei

De fijne structuren van de siergrassen vangen het licht

De dropplant trekt volop vlinders

Ook de bijen en hommels zijn gek op deze border

Geranium wallichianum 'Crystal Lake' weeft tussen de schaduwborder heen

Echinacea purpurea 'Maya Raya' ontluikt

Echinacea purpurea 'Virgin' bloeit net iets later

Het beplantingsplan is uitgezet

Het beplantingsplan is uitgezet

Het beplantingsplan is uitgezet

De beplanting is in december 2016 aangeplant, hier en daar zijn inmiddels aanpassingen gemaakt in de beplanting om deze nog robuuster te maken en beter af te stemmen op de kleine klimaatnuances in de border. Planten zijn nu eenmaal levend materiaal en dus onderhevig aan verandering.