Prairieborder Vorden

Nadat we het terras bij deze boerderij in Vorden hadden vernieuwd, waarbij we een prachtige douglashouten schutting hebben geplaatst, is mij gevraagd een beplantingsplan voor de plantenborder waar je op uitkijkt te maken. Deze border grenst aan de achterliggende weilanden en vangt gedurende de dag volop zon.

Deze zonnige positie maakte het mogelijk hier een weelderige prairieborder te realiseren. Om de verbinding met het vernieuwde terras te versterken heb ik douglashouten lampen gemaakt in eenzelfde maatvoering als de latten op de schutting. Overdag vallen deze houten kubussen nauwelijks op, maar zodra de schemer invalt komen ze volledig tot hun recht en verspreiden een warme gloed tussen de planten.

Beplanting van de Prairieborder

De toegepaste planten bestaan uit sterke weefplanten zoals de Geranium ‘Rozanne’, Geranium ‘Anne Thomson en Sanguisorba officinalis ‘Tanna’. Het siergras Stipa tenuifolia is hier veelvuldig toegepast en aangevuld met hoge accenten van Calamagrostis brachytricha en Molinia arundacea ‘Transparant. In het schaduwgedeelte is gekozen voor het wintergroene siergras Seslaria autumnalis en bloeiende vaste planten zoals de oersterke Aster divaricatus ‘Beth’ en Anemone hybr. ‘Honorine Jobert’. Het reslutaat is een weelderige en dynamische beplanting welke, dankzij de nectarrijke planten zoals Agastache ‘Blackadder’,┬á volop wordt bezocht door bijen en vlinders.

Om het onderhoud te vergemakkelijken is er achter de border een eenvoudig pad gelegd zodat je de border van verschillende kanten kunt bereiken. Ook is zijn er verschillende sproeiers geïnstalleerd om de borders bij extreme droogte gemakkelijk water te geven.

Stipa

Weelderige prairieborder met siergrassen en bloeiende vaste planten

De verticale aren van de salvia's steken mooi af tegen de siergrassen

Verbena

Een subtiele gloed tussen de siergrassen

Stipa

Rijke bloei

Camassia

Allium

Allium caeruleum

Echinacea purpurea 'Purple Emperor'

Grote sieruien en akelei geven kleur in het voorjaar

De trommelstokjes zijn onweerstaanbaar, ook voor bijen, hommels en vlinders

Transparante grassen

Weefplanten tussen de siergrassen

De eerste Echinacea's komen tot bloei

De fijne structuren van de siergrassen vangen het licht

De dropplant trekt volop vlinders

Ook de bijen en hommels zijn gek op deze border

Geranium wallichianum 'Crystal Lake' weeft tussen de schaduwborder heen

Echinacea purpurea 'Maya Raya' ontluikt

Echinacea purpurea 'Virgin' bloeit net iets later

Het beplantingsplan is uitgezet

Het beplantingsplan is uitgezet

Het beplantingsplan is uitgezet

 

De beplanting is in december 2016 aangeplant.