Smaakvolle leeftuin Arnhem

Voor dit jonge gezin uit Arnhem heeft We Landscape een nieuwe tuin ontworpen. De huidige tuin voldoet niet aan de wensen en biedt onvoldoende plezier en speelruimte. Hier hebben wij verandering in gebracht met een passend ontwerp voor de tuin waarin ruimte is voor het hele gezin: de Smaakvolle leeftuin.

Deze tuin in Arnhem ligt in de wijk Gulden Bodem, een prachtige lommerrijke wijk met veel hoogteverschillen door de ligging op de uitlopers van de stuwwal. Dit bracht in de voortuin een extra uitdaging met zich mee, het opvangen van het hoogteverschil van bijna 2m. zodat hier een parkeerplaats gerealiseerd kan worden. Dit uiteraard zonder dat het tuinkarakter van de voortuin verloren gaat.

Deze smaakvolle leeftuin biedt ruimte voor het hele gezin, zo is er een houten overkapping om te koken op de GreenEgg, een tussen hoge siergrassen verscholen trampoline, een speelhuis op palen en volop ruimte voor bessenstruiken, aarbeien, kiwiplanten en tuinkruiden. Het was de nadrukkelijke wens van de opdrachtgevers om ook te kunnen snoepen en plukken uit de tuin, waarbij de tuin ook ruimte moet bieden voor dieren. Zo is er in de voortuin een bijenkast bedacht met op het talud een weelderige nectarrijke border. En in de achtertuin een grote waterschaal voor vogels om te badderen en te drinken.

Het hoogteverschil in de voortuin wordt bij de parkeerplaats opgevangen door grote keerwanden welke bekleed worden met een houten latwerk en gaaspanelen om zo de wand te laten begroeien door bloeiende klimplanten. De oprit bestaat voor een deel uit grind, verstevigd door zogenaamde grindstabilisatieplaten zodat je niet wegzakt maar water wel kan infiltreren. Boven de oprit zijn staaldraden gespannen tussen gevel en hoge kastanjehouten palen om zo een weelderige groene entree te creƫren.

Schetsontwerp 1

Schetsontwerp 2

Voorlopig Ontwerp Smaakvolle leeftuin

Referentiebeelden VO

Begroeide draden boven oprit

Verbena en grind

Gaaspaneel begroeid

Pergola douglashout