Stadstuin Arnhem Puur en Weelderig

Nog voordat de eerste paal van het project ‘Spijkerbroek’ de grond in ging heeft dit jonge stel We Landscape benaderd voor het maken van een tuinontwerp voor hun eerste tuin. Het gaat om één van de zogenaamde ‘Tuinwoningen’, woningen waarbij een raampartij van zes bij zes meter zicht geeft op de tuin en dit zo een wezenlijk onderdeel uitmaakt van het leven in en rondom deze woning. De hoekwoning heeft zicht op het park van Playground Thialf en ligt genesteld tussen bestaande volwassen bomen. Een ware stadsoase, Puur en Weelderig, daar waar het wonen de natuur raakt.

Het was de wens van de opdrachtgevers om een moderne en strakke tuin te creëren waarin de verbinding gelegd wordt met de woning. De verhouding tussen groen en harde materialen moet goed aanvoelen en de tuin mocht zeker een groene tuin worden, waarin de onderhoudslast beperkt moet zijn. Er moet voldoende ruimte zijn om te eten in de tuin, lange avonden tafelen met vrienden in de avondzon waarbij eventueel ook buiten gekookt kan worden zou het plaatje compleet maken. Hout en beton zijn materialen welke aanspreken.

Dit pakket met wensen vormde samen met de ligging de basisvoorwaarden voor het ontwerp. In deze tuin is een sterke verbinding gelegd tussen binnen en buiten. De grijze gietvloer loopt buiten door in de vorm van stroken van grijze betontegels, het groen van de tuin loopt van buiten door naar binnen door het groen door te laten lopen tot tegen de glazen pui. De stroken beton vormen een grillige rand waar de beplanting overheen groeit, zo ontstaat er een speels patroon waarbij er in het midden twee stroken zijn weggelaten om ruimte te bieden aan de puur en weelderige beplanting.

Vanaf het betonnen pad stap je op de iets hoger gelegen vlonder van eikenhout. De gehele voorkant van de vlonder is in verstek gezaagd waardoor het lijkt alsof de vlonder uit grote eiken balken bestaat. Op de vlonder bevindt zich een wereld op zichzelf, deels afgebakend door kastanjehouten palen lijkt de vlonder te zweven tussen de beplanting welke de hele vlonder omringd. Eikenhouten banken komen uit de vlonder omhoog en bieden volop zitruimte voor een groter gezelschap of een plek om lekker op te liggen. De witte schaduwdoeken geven extra sfeer en weren de felle zon op hete zomerse dagen. In de tuin is ook verlichting opgenomen zodat er in de avonduren geen ‘zwart gat’ ontstaat maar de tuin ook dan betrokken wordt bij de woning.

De beplanting bestaat uit een mix van siergrassen, bloembollen en vaste planten, deze weelderige beplanting geeft een eigen dynamiek aan de tuin. Bamboe, koekjesboom en Japanse esdoorn brengen extra hoogte in de tuin en verbinden zo ook de verdiepingen van de woning met de tuin. Het groen lijkt wel door te lopen in de achtergelegen bosschages van Playground Thialf.

 

van binnen naar buiten

Japanse esdoorn

tussen de planten door

verlichting bij de vlonder

groen loopt door

vogelvlucht

beton en eikenhout

beplanting rondom de vlonder

kastanjehouten palen als ruimteverdeler

vlonder in verstek

eikenhouten vlonder in de maak

houtwerk is afgerond