Tuinontwerp Stoere Voortuin

Dit pasgetrouwde jonge stel heeft We Landscape ingeschakeld om hun voortuin een complete make-over te geven. De huidige voortuin is een overblijfsel van de vorige bewoners en stond na de verbouwing van de woning op de wensenlijst om tot een fijne ruimte te worden omgetoverd. De opdracht was duidelijk; met een scherp budget een frisse, kleurrijke en vooral ook stoere voortuin creëren.

Na de inventarisatie van hun wensen voor de tuin en het vaststellen van het budget hebben we direct samen een eerste tuinschets gemaakt. De looplijnen zijn hierdoor duidelijk geworden en er zijn een aantal oplossingen aangedragen voor het wegwerken van de afvalcontainers. Op basis van de tuinschets heb ik een voorlopig tuinontwerp getekend, waarbij er twee opties zijn voorgelegd. Twee verschillende manieren van hergebruik van de beschikbare betontegels met ieder een compleet ander effect. De afbuigende as met de tegels strak in lijn geeft een geordende loopas aan, terwijl dezelfde afbuigende as met de tegels verspringend gelegd een losser en meer spontaan effect geeft.

In het definitieve ontwerp is te zien dat de keuze is gevallen op de verspringende betontegels. Het ellipsvormige terras bestaat uit fijn grind met hieronder Nidagravel platen om stabiliteit te geven waardoor het mogelijk is om hier ook fietsen te plaatsen. De containers zijn weggewerkt achter een lage wand van douglashouten planken welke eveneens terugkomt op de wand van de schuur waardoor de voorste wand samensmelt met de achterwand. Langs de bestaande schutting worden staaldraden gespannen waarover diverse klimplanten geleid worden zoals de Toscaanse jasmijn. Kortom volop stoere en pure materialen waarbij de bestaande tegels worden hergebruikt.

De beplanting past helemaal bij het stoere karakter van de tuin, wuivende siergrassen gecombineerd met sterke bloeiers zoals salvia, ijzerhard en herfstanemoon. Omdat de tuin voor een groot deel in de schaduw ligt is er aan de Zuidkant van de tuin een echte schaduwborder ingericht. Met groenblijvende siergrassen en een prachtige robuuste krentenboom. Ook aan de verlichting is gedacht met een kleine spot onder de krentenboom en twee spotjes langs de schutting.

Voorlopig-Ontwerp-Stoere-Voortuin

Definitief-Ontwerp-Stoere-Voortuin

IMG_1599

IMG_1602

IMG_1604

IMG_2265

IMG_2264

IMG_3184

IMG_5738

IMG_3276-1