Tuinontwerp

We Landscape ontwerpt kleine en grote tuinen, met veel passie en vakmanschap vertalen wij jouw wensen naar een helder tuinontwerp.

Onze ontwerpen zijn robuust, tijdloos, helder en weelderig waarbij de lokale kwaliteiten optimaal tot hun recht komen. Wij ontwerpen met aandacht voor het bestaande en streven naar duurzame en groene oplossingen. Onze tuinen kenmerken zich door het veel groen, weelderige beplanting, lokaal hout en heldere architectonische vormen en constructies.

Tuinontwerp is vakwerk

Een tuinontwerp is maatwerk, iedereen heeft zo zijn eigen ideeën en wensen over hoe de ideale tuin eruit zou moeten zien. Daarnaast is ook elke locatie uniek, een tuin van 2000 is toch duidelijk anders dan een tuin van 40 . Daarom kan er ook niet zomaar een kant en klaar ontwerp uit de kast getrokken worden. Het ontwerpen van een tuin is een creatief proces en de mogelijkheden zijn eindeloos. Inspirerende ideeën zijn er genoeg, de keuze is bijna overweldigend, maar hoe voeg je nu al deze ideeën samen tot een samenhangend geheel, tot een tuin waarin jij je helemaal thuis voelt?? En tot een tuin die specifiek is afgestemd op al jouw wensen en mogelijkheden? Daar heb je iemand voor nodig met vakkennis, ervaring, inlevingsvermogen en creativiteit, kortom een tuinontwerper die zijn vak verstaat en met passie ontwerpt.

De waarde van een goed tuinontwerp

Zoals hierboven al aangegeven is het ontwerpen van een tuin vakwerk, er komt veel bij kijken om tot een tuin te komen waarin jij je helemaal thuis voelt en alles op zijn plaats lijkt te vallen. Het is als het bouwen van een huis, je hebt een tekening nodig om te weten waar je moet beginnen, waarin je eerst zult moeten investeren en welke materialen je allemaal nodig hebt. Zomaar lukraak beginnen met bouwen zal resulteren in ergernissen en extra (onnodige) kosten waarbij je eindigt met iets waar je eigenlijk niet helemaal tevreden over bent. Een goede voorbereiding is het halve werk en het is makkelijker schuiven met een boom op papier dan in de tuin zelf. Met een goed tuinontwerp, afgestemd op jouw wensen, bespaar je uiteindelijk extra kosten en belangrijker nog: je kunt sneller genieten van jouw droomtuin.

Jouw wensen voorop

De basis voor iedere tuin is het tuinontwerp, van hieruit vindt de ontwikkeling van jouw droomtuin plaats. Omdat jouw tuin en verhaal uniek zijn, wordt ieder ontwerp op maat gemaakt, passend bij jouw persoonlijke wensen en tuindoelen. Zo creëren wij een tuin waarin je kan ontspannen, de natuur ervaren in al haar schoonheid en gewoonweg genieten. Naast jouw persoonlijke wensen is er natuurlijk ook de fysieke plek, met haar bezonning, doorzichten en toegang. Ook de woningstijl, zowel in- als exterieur kan als inspiratie dienen voor het ontwerp. Dit alles tezamen vormt de voedingsbodem voor het ontwerp.

Onze werkwijze om tot een helder tuinontwerp te komen bestaat uit de volgende onderdelen;

Inmeting

Voor we echt aan de slag kunnen gaan met het ontwerp is het van belang dat er een maatvaste tekening van de tuin is. Dit is een plattegrond van de tuin op schaal, met hierop aangegeven; de kavelgrenzen, in-en uitgangen, eventueel aanwezige te behouden beplanting en bebouwing met de openingen hiervan. Ook kan het nodig zijn hoogteverschillen in kaart te brengen. Deze tekening vormt de basis voor de verdere ontwikkeling van het tuinontwerp.

Schetsontwerp

Tijdens het kennismakingsgesprek hebben wij al samen jouw persoonlijke tuindoelen op papier gezet en alle tuinwensen besproken. Dit vormt, samen met de plattegrond van de huidige situatie, de basis voor het Schetsontwerp. He Schetsontwerp is een met de hand getekend ontwerp aangevuld met een moodboard met beelden welke een indruk geven van de sfeer van de tuin. Het schetsontwerp geeft een helder beeld van de nieuwe ruimtelijke indeling voor jouw tuin. Dit Schetsontwerp komen wij bij jou thuis presenteren.

Voorlopig ontwerp

Op basis van het Schetsontwerp wordt het ontwerp doorontwikkeld naar het Voorlopig ontwerp. Hierin worden nieuwe inzichten, ideeën en wensen verwerkt en wordt het ontwerp verder toegespitst op jouw tuin. Het Voorlopig ontwerp is een gedetailleerd en digitaal uitgewerkt tuinontwerp op schaal. Het geeft een duidelijk beeld van de ruimtelijke indeling van de tuin en materialisatie, zoals het type verhardingsmateriaal, constructies en verlichting. Ook krijg je een moodboard waarop de stijl van de beplanting te zien is, dit is dus nog geen beplantingsplan. Het Voorlopig ontwerp komen wij bij jou thuis presenteren en kan aangevuld worden met een prijsindicatie.

voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Nadat wij het Voorlopig ontwerp bij jou thuis hebben gepresenteerd kan het ontwerp verder in detail worden uitgewerkt. Eventuele aanscherpingen en wensen naar aanleiding van het Voorlopig ontwerp worden in het Definitief ontwerp meegenomen. Het resultaat is een tuinontwerp volledig toegesneden op jouw tuin en wensen. Nu de indeling is vastgelegd en tot in detail is uitgewerkt komt de exacte groene invulling aan bod; het Beplantingsplan (zie volgende stap). Wij raden aan om dit direct mee te nemen in het ontwerpproces, omdat een uitgekiende beplanting een enorme bijdrage levert aan jouw tuinplezier.

definitief ontwerp

Beplantingsplan

Voor de groene invulling van de tuin wordt een zogenaamd Beplantingsplan opgesteld. Dit Beplantingsplan sluit perfect aan bij de stijl van het ontwerp en jouw wensen. Hierbij wordt er ook gekeken naar de gegevens van de plek zelf, zoals de bezonning, grondsoort, windgevoeligheid en vochthuishouding. De beplanting zal zo optimaal tot zijn recht komen en de stijl en sfeer van het ontwerp versterken. In het Beplantingsplan zie je duidelijk welke plant waar komt te staan en hoeveel planten er worden toegepast. Het beplantingsplan wordt bij jou thuis gepresenteerd.

Heb jij al een tuin, maar bevalt de ‘groene invulling’ je niet, dan biedt het beplantingsplan ook uitkomst!

Het beplantingsplan kan worden gebruikt als onderdeel van het tuinontwerp, maar kan ook los worden ingezet. Zo kan het zijn dat de bestrating in je tuin nog prima is, maar de beplanting niet (meer) aansluit op jouw wensen. Dit kan ook voor kleinere borders of plantvakken zinvol zijn, zo krijgt de tuin een nieuwe sfeer zonder enorme ingrepen. Bestaande beplanting kan deels hergebruikt worden waardoor de beplanting direct al meer body heeft.

beplantingsplan

Technische tekening

In sommige gevallen is er nog een aanvullende tekening nodig, een zogenaamde technische tekening. Zoals voor bijvoorbeeld de uitwerking van een vlonder, schuur of tuinmeubel op maat. Met deze tekening ligt er een gedetailleerd plan klaar om aan de slag te gaan en om de benodigde materialen en kosten te berekenen.

technische tekening

Vervolgens kun je ervoor kiezen om dit ontwerp ook door ons te laten realiseren, hiermee waarborg je direct dat het ontwerp tot in detail wordt uitgevoerd en jij zorgeloos kunt gaan genieten van jouw droomtuin.

Ook voor kleinere tuinen is de meerwaarde van een goed tuinontwerp groot. Juist door het geringe oppervlak wil jij uiteraard het maximale uit jouw tuin halen. Met een goed tuinontwerp kun je dit bereiken en zo nog veel meer plezier uit jouw tuin halen, laat het grote genieten beginnen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren