Bloembollen top 10

Het huidige bloembollen assortiment is gigantisch, naast de bekende krokus, tulp en narcis zijn er tal van minder bekende soorten zoals de Camissia en Ornithogalum. Van februari tot augustus geven bloembollen extra kleur aan de tuin. Hierbij kiezen wij het liefst voor bloembollen welke slechts eenmalig aangeplant hoeven worden, zodat deze zorgeloos onze tuinen kunnen kleuren met hun bloemenpracht.

Crocus

Onze top 10 van bloembollen bestaat uit robuuste voorjaarsbollenrassen waarvan een aantal soorten nog niet veel toegepast worden in beplantingsplannen. De bloembollen in onze top 10 passen uitstekend in een weelderige tuin, vooral de combinatie met siergrassen laat deze bloembollen nog meer tot hun recht komen. De top 10 is gerangschikt op bloeitijd, deze kan per locatie en seizoen afwijken.

 

  1. Crocus tommasinianus ‘Ruby Giant’, Boerenkrokus vanaf februari verschijnen de 10cm hoge donkerpaarse bloemen, zeer sterke bollen welke volop verwilderen, verlangt een zonnige plek.
  1. Scilla peruviana, Portugese sterhyacinth bloeimaand maart, hoogte 40cm, de paarsblauwe bloemen vormen een aparte bol van 6cm doorsnede, staat graag op een zonnige plek .
  1. Ipheion uniflorum ‘Alberto Castillo’, Oude wijfjes bloeit vanaf april, hoogte 10cm, deze witte seletie is rijkbloeiend en vormt grotere bloemen dan andere Ipheion’s, zeer gemakkelijke soort, volle zon, geschikt voor verwildering.
  1. Muscari aucheri ‘White magic’, Blauwe druifjes deze witte variant bloeit vanaf april en bereikt een hoogte van 15cm, een sterke bloembol met een langbloeiende volle bloem, zon tot halfschaduw.
  1. Allium nigrum, Zwarte look de witte afgeplatte bol van 10cm bloeit als een van de eerste grootbloemige sieruien, al vanaf half mei en bereikt een hoogte van 80cm, zowel zon als halfschaduw.
  1. Eremurus himalaicus, Naald van Cleopatra bloeit vanaf eind mei, hoogte 180cm, enorme witte bloemtrossen met een lengte van wel 50cm op een stevige steel, een spectaculaire plant voor een zonnige plek.
  1. Allium Mount Everest, Sierui bloeit vanaf mei, hoogte 120cm, met bijna 15cm grote witte bollen een sieraad voor de tuin, door de witte kleur ideaal om plekken in de tuin op te doen lichten, zonnige plek.
  1. Dichelostemma congestum bloeimaand juni, hoogte 70cm, lilablauwe bloemen staan op een stevige stengel in een omhooggerichte tros, zonnige plek en droge grond, prairieplant uit het westen van Amerika.
  1. Triteleia laxa ‘Koningin Fabiola’ vanaf juni verschijnen de violetblauwe bloemschermen op stelen van 40cm hoogte, lijkt qua uiterlijk op de Allium, houd van niet te zware grond en kan zich in ideale omstandigheden vermeerderen.
  1. Allium sphaerocephalon, Trommelstokjes bloeimaand juli, hoogte 80cm, knop is ook voor de bloei mooi, bijen zijn gek op deze roodpaarse ovale bolletjes, zonnige plek.

 

Uiteraard zijn er nog tal van ander bloembollen verkrijgbaar, ben jij  bijvoorbeeld op zoek naar bloembollen welke zich beter ontwikkelen in de schaduw of op vochtige grond dan helpen wij jou graag verder met een beplantingsplan op maat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *