De herfsttuin

De herfst is nu in alle hevigheid losgebarsten, met zelfs al een vleugje vorst in het binnenland. Wind en regen kenmerken dit jaargetijde en nu de klok weer verzet is valt de avond ineens wel erg snel. De herfst brengt niet alleen sombere taferelen maar geeft gelukkig ook cadeautjes weg zoals prachtige herfstkleuren, walnoten, kastanjes en fruit. Kortom de herfst biedt volop moois voor wie het wil zien.

we-landscape-herfstkleuren

Met siergrassen maak je, je tuin pas echt herfstproof!
Er is tegenwoordig volop keuze aan siergrassen, dit dankzij fantastische tuinontwerpers en kwekers zoals Piet Oudolf. Voor iedere tuin is dan ook wel een geschikt siergras te vinden, waarbij juist in kleine tuinen grote planten zorgen voor dat ‘wauw’ effect. De meeste siergrassen bloeien vanaf september en blijven deze bloei behouden tot diep in de winter. Voor herfstkleuren zijn de Molinia soorten echte aanraders. Zoek je een hoog en transparant siergras met een prachtig gele herfstkleur dan is de Molinia ‘Transparent’ een topper. Zoek je juist een lagere soort maar met eenzelfde effect neem dan de op het wilde Pijpestrootje lijkende Molinia ‘Heidebraut’. Naast deze naar geel verkleurende soorten heb je ook rood verkleurende siergrassen zoals de prachtige Panicum ‘Shenandoah’ en Panicum ‘Sqauw’. Uiteraard zijn er nog tal van prachtige siergrassen geschikt voor het toevoegen van extra sfeer in de tuin, zoals het lampenpoetsersgras, deze vangt de miezerregen op in haar bloeiaren, een prachtig effect.

Bloeiende vaste planten en kleurrijke struiken
De herfst kondigt het einde van het groeiseizoen aan, veel vaste planten zijn al uitgebloeid en sieren nu de tuin met hun zaaddozen. Gelukkig zijn er ook planten welke juist in de herfst beginnen te bloeien en zij houden dit vol tot de eerste echte vorst. Mijn persoonlijke favoriet is toch wel de herfstanemoon, zwierend op lange stelen doorbreken zij de herfstkleuren van de tuin. Ook de zilverkaars, welke als allerlaatste tot bloei komt is schitterend. Naast deze veelal wit getinte bloemen staan ook de herfstasters, zonnehoed en duizendknoop nog tot ver in de herfst in bloei. Voor het ultieme herfsteffect, met knallende bladkleuren komen de Japanse esdoorns als beste uit de bus, van felgeel tot dieprood, er is volop keuze. Nog een mooie struik voor de herfsttuin is kardinaalsmuts, welke naast kleurrijk blad ook prachtige vruchten geeft, de kardinaalsmuts Euonymus ‘Red Cascade’ geeft de heftigste herfstkleuren.

Bomen met herfsteffect
Waarschijnlijk denken de meeste mensen bij bomen met een herfstkleur direct aan de esdoorn, bomen met een prachtig kleurspektakel van dieprood tot felgeel en alles ertussenin. Maar er is meer, zoals bijvoorbeeld een favoriet van mijzelf de amberboom, die naast herfstkleuren ook mooie vruchten geeft welke nog lang aan de boom blijven hangen. Een transparantere boom met herfstkleuren is de valse Christusdoorn met nog fellere herfstkleuren dan onze inheemse acacia. Nog twee bomen welke niet direct voor de hand liggen voor de herfsttuin zijn de walnoot en de tamme kastanje, niet zozeer vanwege de herfstkleur, maar vooral vanwege de vruchten. Heerlijk en gezond, maar het zijn wel bomen welke wat ruimte nodig hebben. Fruitbomen zoals de mispel, waarvan de vruchten pas na een eerste vorst eetbaar zijn, zijn geschikter voor kleine tuinen evenals appelbomen, perenbomen en kweeën.

Kortom, ook in de herfst zijn er nog volop interessante planten, bomen en struiken om je tuin herfstproof mee te maken. Wil je graag advies op maat, specifiek voor jouw tuin neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek, ik help je graag met mijn kennis en ervaring.

we-landscape-siergras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *