De voorjaarsschoonmaak

 De zon laat zich gelukkig weer vaker zien en dit geeft weer nieuwe energie om in de tuin aan de slag te gaan. Jonge groene knoppen bewegen zich al langzaam naar het oppervlak op zoek naar het zonlicht. De vetbollen en pindaslingers voorzien de vogels nog van een laatste wintermaal. De voorjaarsschoonmaak kan van start gaan.

de voorjaarsschoonmaak

Om te beginnen kun je alle afgebroken takken, ingewaaide zakjes en verdwaalde potjes opruimen. Vervolgens kun je van start gaan met het snoeien van struiken siergrassen en vaste planten. De stengels van vaste planten zoals hemelsleutel, zonnehoed, dropplant en herfstanemoon hebben de hele winter hun steentje bijgedragen aan de uitstraling van de tuin en vormden een voedselbron en schuilplaats voor vogels en insecten. Ook hebben de overgebleven plantenstengels de plant beschermt tegen de vorst. Maar zij verliezen nu langzaam hun kracht en moeten ruimte maken voor nieuwe groei.
Er kan gestart worden met de voorjaarssnoei en al het vrijgekomen snoeiafval kun je versnipperen of klein knippen en tussen je planten strooien. Zo bescherm je de grond tegen uitdrogen en ga je onkruidgroei tegen, snoeiafval vormt zo weer voedsel en bescherming voor de plant. Let tijdens het snoeien goed op waar je staat, de jonge knoppen zijn nog erg kwetsbaar en breken zomaar af. Hieronder vinden jullie een aantal snoeitips voor het snoeien van siergrassen en vaste planten.

Siergrassen snoeien in het voorjaar
Voor nagenoeg alle siergrassen geldt dat het snoeien in het vroege voorjaar kan gebeuren (maart-april). Zodra het ergste winterweer voorbij is knip je de siergrassen tussen de 10 en 15 cm boven de grond af en verwijder je al het afgeknipte lof uit de pol. Dat je tijdens het snoeien wat jong groen gras afknipt kan geen kwaad. Uitzondering op deze regel zijn de groenblijvende siergrassen, hierbij is het voldoende als je de bruin geworden bladeren wegknipt. Ook vedergras snoei je niet, maar ‘kam’ je uit. Dit doe je door met een bladhark of met je handen (draag hierbij handschoenen) door de graspollen te strijken en zo dode halmen te verwijderen.

Vaste planten snoeien in maart
Zodra in maart de jonge scheuten van de vaste planten boven de grond verschijnen kun je met snoeien van start gaan. Je kunt nu de vaste planten welke je nog niet in de herfst hebt afgeknipt net boven de grond afknippen. Let hierbij wel op dat je niet in de jonge scheuten knipt, mocht dit toch gebeuren geen nood, de plant zal zichzelf herstellen en hooguit iets later of iets minder uitbundig uitlopen.

Goed gereedschap is het halve werk
Dit geldt zeker ook voor snoeiwerk, een scherpe snoeischaar snijdt namelijk gemakkelijker waardoor je minder kracht nodig hebt om een tak door te knippen. Daarnaast krijg je met een scherp snijvlak mooie gladde snijwonden waardoor de plant beter kan herstellen. Op het gebied van snoeischaren is het Zwitserse merk Felco wel de topper, deze wordt door nagenoeg alle professionals gebruikt en zodra je hiermee aan de slag gaat snap je direct waarom. Bijkomend voordeel is dat alle onderdelen los verkrijgbaar zijn. En ben jij linkshandig gebruik dan een snoeischaar speciaal ontworpen voor linkshandige, dit voorkomt vervelende klachten.

Per snoeiklus zul je moeten beoordelen welk gereedschap het beste bij de klus past. Wat ik vaak zie is dat mensen toch proberen die ene dikke tak nog even met de handsnoeischaar te pakken, wat resulteert in veel inspanning en rafelige snoeiwonden. Pak dan liever bij dikkere takken een takkenschaar of snoeizaag, zo krijg je niet alleen mooiere snoeiwonden maar bespaar je jezelf ook energie. Voor het snoeien van buxusbollen of grote pollen siergras kun je ook een hand heggenschaar gebruiken, hiermee kun je snel grote oppervlaktes tegelijk snoeien. Bij hagen is het verstandiger om voor een elektrische- of motorische heggenschaar te gaan, hiermee maak je flink meters en is het gemakkelijker om vlak te werken.

 

Na een dag vol snoeiwerk is het altijd goed om je snoeigereedschap weer schoon te maken,

te slijpen en in te oliën zo heb je hier nog jarenlang plezier van.

 

Kun jij nog wel wat meer tuintips gebruiken of heb je hulp nodig bij de voorjaarsschoonmaak en het snoeiwerk in jouw tuin, laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *