Ontspannen in eigen tuin

Groen geeft jou een positief gevoel

De mens voelt zich als van nature prettig door groen. Planten en bomen geven een gevoel van rust, geborgenheid, expressie en verbinding met de natuur. Deze en tal van andere positieve effecten van planten op ons welbevinden zijn in meerdere studies onderzocht en hun positieve invloed op ons welbevinden is bevestigd. Niet verrassend dacht ik als plantenliefhebber, maar dat zelfs het uitzicht op groen al positieve effecten heeft op het herstel van stress en vermoeidheid was voor mij een echte ‘eye opener’. Dit artikel gaat over de herwaardering van het groen in onze tuinen en laat zien dat de tuin ook voor jou kan zorgen.

Ontspannen in eigen tuin

Door te kiezen voor de juiste indeling en beplanting kan jouw tuin een waar paradijs worden. Een plek waar jij de ruimte hebt om je terug te trekken, vrienden te ontvangen of waar je gewoon vanaf een stoel kan kijken naar al het leven dat een groene tuin voortbrengt en aantrekt. De tuin als verlengde van je huis en werkvloer, de tuin als apotheek, groenteboer, sportschool of yoga praktijk. Besteedt aandacht en zorg aan de tuin en je zult zien dat groen ook voor jou vele positieve effecten teweeg kan brengen.

Ontstressen in de tuin

We leven in een drukke en onzekere wereld en dit levert voor veel mensen stress op. Soms loopt dit niveau van stress zo op dat het resulteert in overspannenheid of een burn-out. Stress is een natuurlijk mechaniek in ons lichaam en eigenlijk gezond, gezond zolang de eisen die worden gesteld of die jij aan jezelf stelt niet hoger zijn dan wat je aankan. Langdurige stress, waarbij je altijd in een staat van paraatheid en spanning leeft is ongezond en kan doorslaan naar overspannenheid of een burn-out. Ontspanning is één van de manieren om overmatige stress te voorkomen en ervan te genezen, waarbij buiten zijn, tuinieren en de natuur ingaan veel aangedragen manieren zijn om te ontspannen.

Heb jij een tuin en lijkt het tuinieren jou wel een goede manier van ontspanning ? Leg dan de lat niet direct te hoog, maar geniet gewoonweg van het buiten zijn, het roodborstje dat achter je aan hipt, de frisgroene jonge blaadjes die opkomen en ervaar zo de rijkdom van jou tuin. Pak het stap voor stap aan in werkbare stukken, het is jouw tuin, dus jij bepaalt het tempo. Alleen het buiten aan het werk zijn zal je al helpen je gedachten te verzetten en te ontspannen.

Een plek van ontspanning

Zie jouw tuin ook weer als plek van ontspanning en pluk die zonnige dagen door lekker in de tuin te lunchen of in de ochtendzon je kopje koffie te drinken. Maak van jouw tuin een verlengde van je huis door verschillende zitplekjes te creëren. Kweek je eigen munt voor een heerlijke kop verse muntthee uit eigen tuin, ervaar die rijkdom, of pak het zelfs nog iets groter aan en plant een fruitboom of bessenstruik en geniet van de oogst en ervaar zelf dat je tuin je meer kan bieden dan jij denkt.

Weet je niet waar te beginnen of heb je het idee dat jouw tuin juist meer onrust veroorzaakt dan dat deze rust brengt? En wil jij jouw tuin weer als plek van ontspanning zien? Maak dan gerust een afspraak en ik kom graag bij je langs om jouw ideeën en wensen te bespreken zodat wij samen kunnen werken naar een ontspannen tuin, waar jij je prettig in voelt. Laat het grote genieten beginnen en nodig We Landscape uit voor een vrijblijvend gesprek, tuinadvies of een tuinschets.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *