Robuuste planten voor de kleigrond

Wanneer jouw tuingrond bestaat uit kleigrond dan zijn er specifieke plantensoorten welke hier goed in gedijen. Kleigrond is enorm voedselrijk, een groot voordeel voor veel planten. Groot nadeel is dat de grond lang vochtig blijft, plakkerig is en zwaar om te bewerken. In de zomermaanden droogt kleigrond ook nog eens op en veranderd in een keiharde laag waarin het lastig tuinieren is. Gelukkig zijn er planten welke zich hebben aangepast aan deze omstandigheden. Om het  jou makkelijk te maken heb ik mijn top 12 met robuuste planten voor de kleigrond opgesteld, zo kun jij direct zien of jouw favoriete planten het ook in de kleigrond goed doen.

 

Er zijn veel bekende tuinplanten welke absoluut niet willen groeien in kleigrond, zoals de Rhododendron, een plant welke veel mensen tevergeefs aanplanten in de kleigrond. Het is dan ook beter om planten te kiezen welke gedijen op de grondsoort welke in jouw tuin te vinden is.

Zo zijn er tal van robuuste planten welke uitstekend gedijen op kleigrond, deze planten hebben zich ofwel gespecialiseerd of zijn zo aangepast dat deze in alle typen gronden kunnen groeien. Om jou te helpen om tot een goede plantkeuze te komen voor jouw tuin op de kleigrond heb ik mijn TOP 12 van robuuste vaste planten voor de kleigrond samengesteld. Robuust wil hier zeggen dat de planten niet gevoelig zijn voor ziektes, slakken en langlevend zijn. Zo zijn Hosta’s zijn echte kleiliefhebbers, maar de slakkenvraat maakt dat zij niet op deze lijst thuishoren. De meeste vaste planten in deze lijst vormen ook nog eens een waardevolle bron van nectar voor vlinders, bijen en hommels en zijn zeer geschikt voor de natuurlijke tuin.

Top 12 vaste planten voor de kleigrond

 1. Herfstanemoon, late bloeier – Anemone hupehensis ‘Splendens’
 2. Lenteroos, vroegste bloeier, schaduwplant kan wel wat zon verdragen – Helleborus orientalis
 3. Hemelsleutel, zonnige plek – Sedum spectabile
 4. Siberische iris, zonnige plek – Iris Siberica
 5. Monnikskap, zonnige plek, let op giftig – Aconitum carmichaeliiArendsii’
 6. Duizendknoop, zowel zon als schaduw – Persicaria amplexicaulis
 7. Zeeuws knoopje, zonnige plek – Astrantia major
 8. Ooievaarsbek, zowel zon als schaduw – Geranium macrorrhizum Spessart
 9. Zilverkaars, zonnige plek – Cimicifuga simplex mat. ‘White Pearl’
 10. Gele zonnehoed, zon – Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’
 11. Koninginnenkruid, zon – Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’
 12. Ereprijs, zon – Veronicastrum virginicum ‘Lavandelturm

 

De planten in de bovenstaande top 12 hebben ieder zo hun eigen wensen wat betreft hun plek in de tuin, de één wil zonnig staan, de ander in de schaduw of in de luwte. Ook de hoogte verschilt per cultivar, samen met jouw wensen bepaald dit of de planten ook bruikbaar zijn in jouw specifieke situatie op de kleigrond. Wil je hier meer over weten en advies voor jouw specifieke situatie, dan kom ik graag bij je langs voor advies of het opstellen van een beplantingsplan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *