Uilenkast bosuil

Voor een klant woonachtig aan de rand van Vorden hebben we een uilenkast gebouwd en geplaatst. Deze uilenkast is bedoeld voor de Bosuil, een uil welke in Nederland in aantal gelukkig toeneemt. Dit mede dankzij het plaatsen van nestkasten, zogenaamde uilenkasten. De uilenkast welke wij hebben geplaatst hangt in een grote eikenboom, met de opening naar het zuidoosten, waarbij er een vrije ruimte is gesnoeid ten behoeve van het invliegen. De nestkast zelf is gemaakt van eikenhout,rvs schroeven en scharnieren en is bevestigd aan de boom met een boomband, zo loopt de boom geen schade op. Omdat de kast hoog wordt opgehangen en meer dan 15 kg. weegt is het plaatsen ervan een specialistische klus welke je beter kunt laten uitvoeren.

Het leven van de bosuil speelt zich met name in de nachtelijke uren af, dat is het moment waarop hij tevoorschijn komt om te jagen. Loofbossen vormen voor de bosuil een belangrijke biotoop, maar als er voldoende bosjes met enkele oude bomen aanwezig zijn zoekt hij ook het landelijk gebied op, ook in parken worden bosuilen aangetroffen. De oudere bomen dienen als uitkijkpost op zoek naar prooien en om in te broeden. Bosuilenpaartjes blijven elkaar het hele leven trouw, pas als er één van de twee dood gaat gaan ze op zoek naar een andere partner.

Bosuilen broeden van nature in boomholtes, dit doen zij van februari tot juni. De bosuil legt één keer per jaar twee tot zes eieren, welke na ongeveer één maand broeden uitkomen. De jongen blijven dan nog een maand in het nest en gaan vervolgens op ontdekking in de directe nabijheid. Na zo’n drie maanden vliegen de jonge uilen uit op zoek naar hun eigen territorium. Het territorium van de Bosuil beslaat 20 tot 30 hectare. Omdat er steeds meer oude bomen verdwijnen is het plaatsen van uilenkasten van groot belang en wij zijn blij dat wij hier ook ons steentje kunnen bijdragen.

Uilenkast bosuil

Uilenkast bosuil klaar voor vertrek

Robuust eikenhouten kast

Stevig framewerk van eiken

Bosuilen verkennen de kast en laten hun sporen achter

Bedje van houtsnippers

Richel tegen inspoelen water

Uilenkast monteren op hoogte

Veilig in een klimpak

Uilenkast bosuil montage in de boom

Bevestiging uilenkast met boomband

Uilenkast hangt in de eik

Uilenkast bosuil hangt op zijn plek

Wildcamera gemonteerd bij uilekast