Tuintrends 2017

De decembermaand biedt tijd voor reflectie en voor het uitzetten van een nieuwe koers voor volgend jaar. Zo rijst ook de vraag; Waar gaat het naartoe op het gebied van tuinen in 2017? Om je op weg te helpen heb ik mijn belangrijkste ‘Tuintrends voor 2017’ voor je uitgeschreven in het onderstaande blog. Dus kijk samen met mij alvast vooruit en ontdek de Tuintrends voor 2017.

tuintrends 2017

Tuintrend 1: Binnen en buiten versmelten

Het verbinden van het interieur en exterieur blijft ook in 2017 een ‘hot item’. Materialen en producten die voorheen alleen binnenshuis te vinden waren kunnen dankzij nieuwe technieken nu ook buiten toegepast worden, van hoekbanken tot staande lampen. Deze verbinding tussen binnen en buiten zien we ook terug in het interieur, waar planten een steeds grotere rol spelen. In een eerdere blogpost, welke ik samen met We Stijl heb geschreven, vindt je 7 waardevolle tips om binnen en buiten te verbinden.

Tuintrend 2: Pure materialen en beplantingen

Een trend welke ik alleen maar kan toejuichen is het toepassen van materialen met een pure uitstraling. We gaan weer op zoek naar echte ervaringen en pure materialen horen hier bij. Hout, gebakken klinkers en natuursteen zullen dus meer toegepast worden in de tuinen van 2017.
Ook in de beplanting komt dit verlangen naar puurheid terug, de beplanting mag best weer wat losser zijn en dichtbij het natuurlijke. Mijn persoonlijke tuinheld Piet Oudolf mag hierin niet ontbreken, met zijn baanbrekende kijk op beplantingen is hij een grote inspiratie als het aankomt op beplanting in de ‘natuurlijke stijl’.

Tuintrends 2017

Tuintrend 3: Een groene en onderhoudsarme tuin

De keuze voor een onderhoudsarme tuin wordt ieder jaar populairder, een trend welke ik ook bij mijn eigen klanten zie. Gelukkig betekend dit niet dat de tuin dan maar vol wordt gelegd met tegels, want dat is lekker makkelijk. Nee, we willen groene tuinen, maar niet ieder weekend tussen de planten zitten om onkruid te plukken of het gras maaien.

Robotmaaiers bieden wat dit betreft voor het gazon uitkomst, zeker een waardevolle aanwinst als je niet van grasmaaien houdt.
Maar onkruid tussen de planten blijft een lastig punt. De voorgaande tuintrend biedt hiervoor ook een oplossing. De ‘natuurlijke stijl’ van beplanten zorgt namelijk voor een goede bodembedekking en onderdrukt zo onkruidgroei, daarnaast valt een grasje of onkruidje minder op tussen deze weelderige borders. Dus zorg voor meer planten en ga zo onkruid te lijf.

Tuintrends 2017

Tuintrend 4: Spelen in de tuin

Nu we op zoek zijn naar meer puurheid en belevingen willen we meer dan alleen maar een kijktuin. Er mag ook ruimte zijn voor sport, spel en ontdekking. Uiteraard moet dit dan zorgvuldig worden verwerkt in de tuin zodat deze niet één grote speeltuin lijkt. Hierbij worden pure en robuuste materialen toegepast zoals speeltoestellen van Acacia hout. Ook de beplanting moet tegen een stootje kunnen en uitdagen tot ontdekking. Creëer bijvoorbeeld smalle ontdekkingspaadjes en zorg voor bijen en vlinderlokkende planten om zo spelenderwijs meer te leren over de natuur.

Tuintrend 5: Tijd winnen

We leven in een snelle samenleving waarin tijd een waardevol bezit is. On demand jouw favoriete show terugkijken op tv, oneindig veel muziek luisteren en ‘vandaag besteld morgen in huis’. We krijgen steeds meer producten waarmee we tijd winnen en deze tijd nog beter kunnen indelen. Ik merk dat deze algehele trend ook in de tuin zijn intrede maakt, we willen een tuin en we willen het nu. Zo zie ik ook de vraag naar het leveren van grotere planten toenemen, direct privacy of deze zomer nog appels plukken. Door het aanplanten van volwassen planten en door bij kleine planten de aantallen te verhogen per m2 krijgt de tuin direct meer body en een volwassen aanblik. Dit levert daarnaast ook weer tijdsbesparing op doordat er minder ruimte is voor onkruid. Door maatwerk te leveren kun je dus nog sneller genieten van jouw nieuwe tuin binnen jouw budget.

Tuintrends 2017

Wanneer we de Tuintrends voor 2017 nog eens doorlezen is er een duidelijke rode draad te ontdekken. We willen meer beleven en genieten! In onze tuinen komt de steeds veranderende relatie tussen mens en natuur tot uiting en hierin valt ook te ontdekken dat de natuur weer meer ruimte krijgt. Dit is wat mij betreft zeker een positieve ontwikkeling.

 

Wil jij graag ontdekken wat de ongekende mogelijkheden zijn van jouw tuin, neem dan contact op en ik kom graag bij je langs om deze mogelijkheden te bespreken.

Jon Westra
We Landscape

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *