Tuintrends 2019

De Tuintrends voor 2019

Wat wij in de tuintrends van dit jaar weer terugzien is dat de tuin steeds meer een verlengde van het huis wordt. Comfort, plezier en lekker leven staat centraal in de tuin waarbij de groene tuin weer gezien mag worden.

De Groene Tuin

Een trend welke absoluut doorzet dit jaar is die van de groene tuin. Een tuin waarin natuurlijke materialen worden gebruikt, minder tegels en juist meer groen, veel meer groen. Dit is niet alleen goed voor onze eigen gezondheid, groen helpt immers te ontspannen, maar vooral ook voor dieren. Dus kijk nog eens kritisch naar jouw tuin, zijn al die tegels wel nodig of kun je deze ook vervangen door groen of een halfverharding? Kies voor beplanting welke past bij jouw tuingrond en levensstijl, waarbij nectarrijke beplanting de voorkeur heeft.

Tuinleven

In ons steeds drukker wordende leven is schermloze tijd steeds schaarser. Richt je tuin daarom zo in dat je zoveel mogelijk samen buiten kunt genieten van de tuin, nodig vrienden uit voor een spontaan diner in de tuin of houdt een picknick met de kinderen. Zorg voor een vloeiende verbinding tussen binnen en buiten. Creëer in de tuin ruimte om te spelen, samen te eten en te ontdekken en een plekje om lekker weg te dromen met een goed boek. Kweek samen kruiden op, plant aardbeien of een bessenstruik ontdek zo hoe makkelijk het is om weer wat meer verbonden te zijn met je omgeving. Zie de klusjes welke je in de tuin moet doen als ontspanning en geniet van de kleine dingen. 

Bloembollen

Ja, wij promoten dit al even en zien steeds meer de waarde in van de bloembollen. Met bloembollen kun je het bloeiseizoen van de tuin namelijk enorm vergroten en hiermee dus langer genieten van de tuin. De soortenrijkdom is enorm toegenomen en hiermee zijn talloze fantastische combinaties te maken. Dus zorg ook voor een knallend effect in jouw tuin met bloembollen. Kies voor verwilderingsbollen welke je rustig in de grond kunt laten zitten. Let hierbij wel even op of jouw tuingrond geschikt is en er voldoende licht op die plek komt. Met vroegbloeiende bloembollen zoals krokus, sneeuwklokje en sterhyacint help je ook nog eens vroege bijen aan nectar.

Een aards kleurpallet met uitspattingen

Aardse tinten vormden afgelopen jaren de boventoon deze zijn te vinden in natuurlijke materialen welke langzaam verkleuren en zo een eigen dynamiek creëren in de tuin. Denk hierbij aan douglashout, eikenhout of gebakken materialen. Ook in de beplanting komen deze aardse tinten terug met meer rood/oranje van bloeiende planten en het bruin/geel van siergrassen. Dit sluit naardloos aan op de kleur van dit jaar Spiced Honey. Groen combineert hier prachtig mee en ook deze kleurtrend zien wij binnen en buiten terugkomen. Heftige kleuruitspattingen als accent zien we ook terugkomen, kies bijvoorbeeld eens een okergele tuingieter of felblauwe plantenpot uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *