Weelderige leeftuin Arnhem

Voor een jong stel in het Arnhemse Spijkerkwartier heeft We Landscape in 2017 deze weelderige leeftuin ontworpen en gerealiseerd. De Noord-oost georiënteerde achtertuin grenst aan een besloten hofje, een eigen binnenwereld zoals je deze veel ziet in het Spijkerkwartier De woning heeft twee openslaande deuren richting de tuin zodat je op zomerse dagen de grens tussen binnen en buiten compleet kunt laten vervagen en de tuin onderdeel wordt van het wonen. In samenwerking met We Stijl zijn er ook drie ontwerpvarianten gemaakt voor het dakterras, een privé ‘eilandje’ in de lucht.

De opdrachtgevers hadden een groot wensenpakket voor een tuin van deze schaal, van waterelement tot gazon en kunstwerk in de tuin. Aan ons de uitdaging om hier keuzes in te maken en te zoeken naar de perfecte lijnen en maatvoering om dit alles mogelijk te maken zonder te eindigen in chaos. Vanuit twee schetsontwerpen is er door ontworpen met het ontwerp de ‘Weelderige Leeftuin’. Een tuin met een strak geordende basis waar binnen de beplanting de lijnen verzacht en kleur toevoegt.

Het ruime terras direct grenzend aan de woning beslaat bijna de volledig breedte van de tuin, waarbij aan de randen ruimte is  voor beplanting. Het op maat gemaakte waterelement ligt half in het terras, zo is er zowel vanuit de woning als vanuit de tuin zelf zicht op de prachtige waterval. Om de ruimte optimaal te benutten is er ook een grote tuinbank met opslag in de tuin gebouwd. Hier kun je bij de eerste zonnestralen heerlijk met een kop koffie van de zon genieten. De bank ‘zweeft’ over het terras heen tot boven het gazon. Vanaf het terras stap je een etage lager het grindpad op, het toegepaste moraïne grind sluit naadloos aan op het kleurenpalet van de tuin met het roestbruin van het Cortenstaal en het betongrijs van de tegels en het waterelement. Het voordeel van het toepassen van grind is dat het regenwater hier zo doorheen zakt en in de bodem trekt, ook het losse karakter en het knisperende geluid voegen veel toe aan de beleving van de tuin.

Het kleine gazon biedt ruimte voor de kinderen om een tipi op te zetten of lekker in het gras te rollen, even geen stenen onder je voeten. De omringende weelderige beplanting van siergrassen en prairieplanten zoals Zonnehoed en Verbena geven de tuin een heerlijk groen karakter en bijen en vlinders vinden hier volop nectar. De klimop aan het hekje rondom de tuin is aangevuld met bloeiende klimmers zoals Akebia en Clematis, waarbij het hek nog iets is opgehoogd om meer privacy te bieden. Om nog langer van de tuin te genieten is er ook verlichting geplaatst, zo komt het kunstwerk ,welke een prominente plek inneemt in de tuin, ook ‘s-avonds tot zijn recht.

Het resultaat mag er zijn een heerlijke weelderige leeftuin voor het hele gezin, een groene oase in het hofje.

Stapstenen

Verlichting tussen de beplanting

Groene border

Douglashouten bank met opslag

Eikenhouten palen als afscheiding

Deur van douglashout

Grindpad met cortenstalen randen

Waterelement met waterval