De Stadsboomgaard Arnhem

Verscholen achter de monumentale gevels van de Lawick van Pabststraat in Arnhem ligt deze prachtige tuin verscholen. Deels boomgaard, deels stadstuin waarbij je, je even ver weg waant van de stad.

Het tuinontwerp voor de ‘Stadsboomgaard Arnhem’ maakt slim gebruik van de hoogteverschillen in de tuin. Daar waar er eerder twee niveau’s waren in de tuin en deze verbonden waren door een smalle trap, opent de tuin zich nu door de nieuwe trap van Cortenstaal welke je blik direct naar achter trekt, de tuin in.

De moderne aanbouw met gietvloer en zwarte stalen pui vloeit naadloos over in de tuin door de toepassing van een betonvloer in de tuin. Het framewerk van de oude kas is hergebruikt evenals de gebakken klinkers. De schuur is bekleed met een latwerk van eiken en bestaat uit een overdekte ruimte en een afgesloten schuurdeel. De trap leidt je naar een tussenniveau waarbij je omringd bent door groen, dit deel van de tuin ligt op de scheiding van boomgaard en stadstuin. Hier kun je relaxen en pizza’s bakken in de houtgestookte oven.

Het concept van de boomgaard is hier ingezet als deel van de tuin waar gespeeld, geoogst en geluierd kan worden onder en tussen de bomen. Dit deel van de tuin was vroeger een hoogstamboomgaard welke later verkocht is aan de aangrenzende eigenaren, dit zie je nog steeds terug in de oude fruitbomen. Daarom is er ook voor gekozen hier twee nieuwe bomen te planten van een oud fruitboom ras. Helemaal achterin de tuin bevindt zich nog een eyecatcher, de kas met een naadloos aansluitende schuur. Het regenwater wordt hier slim hergebruikt via de Raintap.