De Stadsboomgaard Arnhem

Verscholen achter de monumentale gevels van de Lawick van Pabststraat in Arnhem ligt deze prachtige tuin verscholen. Deels boomgaard, deels stadstuin waarbij je, je even ver weg waant van de stad.

Het tuinontwerp voor de ‘Stadsboomgaard Arnhem’ maakt slim gebruik van de hoogteverschillen in de tuin. Daar waar er eerder twee niveau’s waren in de tuin en deze verbonden waren door een smalle trap, opent de tuin zich nu door de nieuwe trap van cortenstaal welke je blik direct naar achter trekt, de tuin in.

De moderne aanbouw met gietvloer en zwarte stalen pui vloeit naadloos over in de tuin door gebruik te maken van een betonvloer. Vanuit hier loop je verder te tuin in richting de trap en nieuwe schuur met rondom een latwerk van eiken. De oude schuur is deels hergebruikt, evenals de gebakken klinkers. De trap leidt je naar een tussenniveau waarbij je omringd bent door groen, dit deel van de tuin ligt op de scheiding van boomgaard en stadstuin. Hier kun je relaxen en pizza’s bakken in de houtgestookte oven van Weltevree.

Het concept van de boomgaard is hier ingezet als deel van de tuin waar gespeeld, geoogst en geluierd kan worden onder en tussen de bomen. Dit deel van de tuin was vroeger een hoogstamboomgaard welke later verkocht is aan de aangrenzende eigenaren, dit zie je nog steeds terug in de oude fruitbomen. Daarom is er ook voor gekozen hier in de tuin twee nieuwe bomen te planten van een oud fruitboom ras. Helemaal achterin de tuin bevindt zich nog een eyecatcher, de kas met een naadloos aansluitende schuur. Het regenwater wordt hier hergebruikt op een moderne manier door gebruik te maken van de Raintap van Floris Schoonderbeek.